Начало / Новини / Календар / Българският език в училището

Зала 2

Секция „Филологически науки“ към СУБ организира представяне на излязлата неотдавна книга „Българският език в училището“ от проф. д.ф.н. Боян Вълчев – преподавател в Катедрата по български език на Софийския уни­верситет.

Проф. Б. Вълчев посвещава много внима­ние на критичен анализ на обучението по българ­ски език в училището – единственият инструмент, с който разполага обществото за въздействие върху устна­та и писмената практика чрез изграждане у учениците на трайни умения за общуване във всички житейски и социокултурни сфери. Днес тази функция на образованието е сериозно подценена. В средното училище реално няма концепция за родноезиковото обучение.

В книгата е отделено значително място на критични обзо­ри на проведените матури, които са от особен интерес за цялото общество. Матурите не са само изпити за получаване на оценка и диплома. Те трябва да оказват дисциплини­ращо и стимулиращо въздействие върху учебния процес и да дават достоверна информация за постигнатото. Именно това беше очакването на обществото, но досега то не се осъществи. Ако това ста­не ще се повиши качеството на средното образование и най-сетне ще може окончателно да се премахне обраслата с корупционни практики сива бизнес зона между гимна­зията и университета, в която съзнателно се култивира добре познатата кандидатстудентска истерия, струваща грешни пари на българските родители и деформираща цялата картина на българското образование.

Каним Ви да присъствате на представянето на книгата „Българският език в училището“. Надяваме се чрез Вас да се насочи вниманието на обществото и на образователните институции върху несполуките в областта на обучението по български език.

 

За допълнителна информация:

Проф. Боян Вълчев

0886 496 627

b.valtchev@abv.bg