Начало / Новини / Календар / 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев ще бъде отбелязана в Софийския университет

Централно фоайе, Аула, Ректорат

На 12 януари 2015 г., когато се навършват 100 години от рождението на големия български интелектуалец Петър Увалиев, годишнината ще бъде отбелязана в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Юбилейното тържество, организирано от Софийския университет и Фондация „Увалиеви“, ще започне в 16.00 часа в централното фоайе на Ректората с представяне на фотоизложба на Иво Хаджимишев, посветена на живота и дейността на Петър Увалиев.

Юбилейното тържество ще продължи в Аулата на Софийския университет, където ще бъде излъчен откъс от архивен запис на БНТ на „Похвално слово за българското слово“, произнесено на 24 май 1995 г. от Петър Увалиев, който е почетен доктор на най-старото висше училище в България.

Съпругата на Петър Увалиев г-жа Соня Рув-Увалиева и неговата дъщеря Мила-Георгина ще представят събитията, които Фондация „Увалиеви“ и Инициативният обществен съвет за отбелязване на годишнината планират в юбилейната година. Честването ще протече под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-жа Маргарита Попова и Министерството на външните работи на България.

Приветствия ще отправят ректорът на Софийския университет проф. дин Иван Илчев и вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова. Възпоменателно слово ще изнесе акад. Светлин Русев.

В рамките на тържеството ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на 100-годишната от рождението на Петър Увалиев.

В изпълнение на пианиста Лъчезар Станков и цигуларя Иво Станков за първи за първи път ще прозвучи композиция на Добринка Табакова, посветена на Петър Увалиев.

* * *

По-рано през деня, в 12.00 часа на ул. „Кърниградска“ № 1, където е бил родният дом на Петър Увалиев, ще бъде тържествено открита паметна плоча.