Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Музеят на радиото е вече открит!

   
Музеят на радиото е вече открит!

Час след края на тържеството по случай Патронния празник на Университета беше открита първата и единствена постоянна музейна експозиция за историята на радиото в сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Музея откриха доц. Венцислав Димов, проф. Албена Чавдарова, доц. Теодора Петрова, доц. Вяра Ангелова и г-н Захари Миленков. Лентата прерязаха проф. Албена Чавдарова, директорът на радио „Алма Матер” г-жа Таня Симеонова и главният уредник на Музея г-н Захари Миленков.

Идеята е от 1998 година, когато дългогодишният ръководител на Златния фонд на Българското национално радио Захари Миленков намира естествен съмишленик в лицето на проф. д-р Веселин Димитров, който по това време е и Декан на Факултета по журналистика и масова комуникация при СУ „Св. Климент Охридски”. Подкрепени от Факултетното ръководство и съвместно с Националния политехнически музей създават „Постоянна музейна експозиция за историята на радиоразпръскването в България”. С помощта на студенти и курсисти в Колежа към ФЖМК и на материалната подкрепа на Факултета, със сътрудничеството и на Българския фотоклуб, експозицията беше разположена в двете учебни радиостудиа и пред тях и официално открита. Наличието ѝ беше популяризирано и от Университетското радио „Алма Матер”, което допринесе за появата на дарители на експонати и документи за историята на радиоразпръскването в България. Експозицията е предназначена за студенти и гости на факултета.

Уникални неща в Музея:

- Два от първите микрофони на „Родно радио” – въгленови, райсови – едва ли има други в България запазени от 1930 година и работили в нашето радио.

- Единствената многопътна живачна изправителна радиолампа РАБОТИЛА от 1936 година в създаденото през същата година радио „Стара загора”. Такава лампа има и в Националния политехнически музей, но тя никога не е функционирала – била е резервна.

- Единственият в България четириканален студиен швейцарски магнитофон „Щудер С-37” въведен в експлоатация в БНР през 1970 година – преди половин век и още работи пълноценно. В нашият Златен фонд на ФЖМК се пазят и всички оригинални ленти със записи на естрадна музика правени на него с някои от най-известните ни естрадни певци по това време, които и сега може отново да се мастерират. Магнитофонът е включен пълноценно в работещото ни аналогово радиостудио в Музея.

- Уникален образец на грамофонна матрица - „сандвич” изработена от чист никел, на каквито матрици (произведени в съветската фирма „Мелодия” по българска поръчка) се съхраняват резервни копия на най-ценните записи от Златния фонд на БНР. Той изпълнява и функцията на Национален звуков архив на България. Тези матрици не се влияят нито от промени на климатичните параметри, при които се съхраняват, нито от механични увреждания и са предназначени за БЕЗСРОЧНО съхранение на съдържанието на оригиналите, които са на магнетофонни ленти.

- Уникален, единствен в България студиен четирискоростен швейцарски магнетофон „Награ Т Аудио”. Той е с две тоноси, специално приспособление с рубини за почистване на лентата в движение, възможност за плавно изменение на скоростта на възпроизвеждане, възможност за програмиране или блокиране на пистата за запис и възможност за възпроизвеждане на ленти навити на всякакви видове професионални и любителски керни и ролки.

- Уникални звукозаписи, снимки и документи от и за историята на общественото „Родно радио” и държавното Радио София от тяхното създаване до края на 80-те години на миналия век.

Дарители:

Инж. Асен Маринов

Милка Маринова

Проф. Веселин Димитров

Огнян Милев

Инж. Иван Симов

Мирчо Сливенски

Проф. Николай Пецев

Лада Брашованова

Христо Здравков

Лъчезар Вачков

Здравка Константинова

Жельо Кабзамалов

Ивайло Стефанов

Инж. Божидар Щерев

Камен Ковачев

Татяна Златанова

Гълъбина Иванова

Момка Ангелова

Божан Дунев

Семейството на Радослав Кирилов Иванов

Петър Галев

Мира Попова

Димитър Палашев

Владимир Димков

Божана Димитрова

Съби Мезински

Семейството на инж. Евгений Иваней

Венцислав Димов

Людмил Бабев

Георги Илиев

Симеон Хинковски

Захари Миленков

Българското национално радио

Радио Стара Загора

Радио София

Общинско кабелно радио „Каварна”

Национален политехнически музей

Български фотоклуб

„Технополис”

Снимки от откриването можете да видите тук.