Начало / Университетът / Факултети / Стопански факултет / Новини от факултета / Иновативната магистърска програма „Счетоводство и анализ на големи данни“ e с обновен учебен план и засилено участие на бизнеса

   

10.09.2020

 

Иновативната двусеместриална магистърска програма „Счетоводство и анализ на големи данни“ стартира новата учебна година с обновен учебен план и засилено участие на бизнеса. VMware Bulgaria е сред основните бизнес-партньори на програмата и ще участва в учебния процес с практическия курс „Визуализация на данни от аналитично изследване“, разработен специално за студентите на програмата, както и с множество гост-лекции, уебинари и други инициативи, имащи за цел повишаване на квалификацията на завършващите и подпомагане на тяхната професионална ориентация и реализация.

От тази година студентите ще имат възможност да се запознаят и с различни приложения на анализа на големи данни в счетоводството и финансите в рамките на специализиран курс с интердисциплинарен екип. В него са включени както казуси, разработени съвместно с VMware Bulgaria, така и казуси, базирани на поредица от съвместни публикации на доц. д-р Боряна Богданова и доц. д-р Елеонора Станчева-Тодорова, представени и утвърдени на престижни международни научно-практически форуми.

SAGD

Освен задължителни дисциплини, сред които „Предварителна обработка на големи данни при провеждане на аналитично изследване“, „Приложни модели за прогнозиране на икономически и финансови данни“, „Аналитичен инструментариум за големи масиви от данни“, „Бизнес разузнаване“, „Управленско счетоводство“, „Финансов анализ и оценка на бизнеса“, в учебния план на програмата са включени и много нови изборни курсове. Мотивирани от желанието си да задълбочат своите знания и умения в конкретна област, магистрите ще имат възможност да избират от множество специализирани дисциплини като „Данъците в счетоводството“, „Външен и вътрешен одит“, „Ефективно управление на бизнеса“, „NoSQL за големи данни и потоци от данни в бизнеса“ и много други. Магистърската програма „Счетоводство и анализ на големи данни“ е съобразена с динамичното ежедневие на работещите студенти, като всички занятия се провеждат след работно време в делничните дни и през уикендите.