Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Антична култура и литература

   

Срок на обучение: 5 семестъра (с изучаване на класическите езици)

 

Форма на обучение: редовна

 

 

 

Ръководител: доц. д-р Николай Гочев,

 

тел.: 02/ 9308 341

 

e-mail: n.gochev@uni-sofia.bg

 

 

 

Интердисциплинарната магистърска програма Антична култура и литература предлага подготовката на широкопрофилни специалисти в хуманитарната област.

 

Разнообразието от избираеми дисциплини, покриващи голям отрязък от време – от ранната гръцка и римска античност до XV–XVI в. сл. Хр., ще позволи на студента да избере акцента в индивидуалната си програма в областта на историята на литературата и цивилизацията, политическата история, превода от класически езици, философията и др.

 

Кръгът от задължителни дисциплини е подбран така, че да осигури цялостен поглед върху античното литературно и цивилизационно наследство.

 

Завършилите степента могат да се реализират като: преводачи; преподаватели във висши училища; научни работници в изследователски учреждения с филологически и цивилизационно-исторически профил; експерти за работа в музеи и архиви; експерти в различните органи на държавната власт и местното самоуправление; експерти за частния и държавния туристически бизнес; експерти по културата в библиотеките, в полицейските служби, митниците, журналисти и др.

 

Всеки, който има диплома за бакалавър, има право да кандидатства за места, субсидирани от държавата, а който има образователно-квалификационна степен „магистър“ – за платено обучение. Приемът е от зимния семестър. Изпитът се състои в събеседване с кандидата.

 

 

Програма за събеседване

 

1. Кандидатът излага накратко мотивите си да кандидатства за магистратура по антична култура и литература.

 

2. Кандидатът описва каква е неговата досегашна подготовка по специалността и къде я е получил.

 

3. Кандидат-магистрантът излага накратко намеренията си за професионална подготовка и научни изследвания в желаната магистърска програма, след което комисията решава в кой от двата варианта на програмата може да бъде приет и каква оценка да му постави.

 

4. Кандидатът посочва плановете си за бъдеща професионална реализация, свързана с магистърската програма.

 

5. Комисията оценява общохуманитарната подготовка на кандидата и способността му аргументирано да обосновава идеите си за научна реализация.

 

Изпитната комисия поставя оценка по шестобалната система.

 

Балът се образува от средния успех от дипломата за висше образование, оценката по класически език от същата диплома (отнася се за изучавалите класически език) и от оценката на изпитната комисия.

 

В случай че кандидатът не е изучавал класически език, той може да бъде приет само в 5-семестриалния вариант на програмата (с изучаване на класически езици). Тогава балът се образува от дипломата за висше образование и удвоената оценка на изпитната комисия.