Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Физическия факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет 76 бакалаври и магистри от Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 32 абсолвенти, двама от тях са пълни отличници.

Тържеството бе открито от декана на Физическия факултет проф. дфн Георги Райновски, който приветства абсолвентите, техните преподаватели, близки и гости с „Добре дошли“. „Днес е техният ден. Днес е денят, в който трябва да ги поздравим, че успешно са преминали през трудния път, който Физическият факултет им е предложил. Скъпи студенти, поздравявам ви, че успяхте успешно да изминете този път“, каза деканът.

2

Обръщайки се към младите си колеги, проф. Райновски изрази надеждата си, че Физическият факултет ги е променил за годините, в които са прекарали в него и оттук нататък ще бъдат по-различни – по-конкурентно способни и по-задаващи въпроси от техните връстници.

5

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов поздрави дипломантите от свое име и от името на ректорското ръководство. Той заяви, че за него е особена емоция да бъде на тържеството, защото самият той е бил на техните места преди 34 години, когато е получил своята диплома във Физическия факултет. Той отбеляза, че дните, в които се връчват дипломите, са едни от най-важните академични празници на всеки факултет, а и на целия университет.

7

Този ден е едно от ключовите събития в живота ви, когато получавате билет за успешна реализация в професията, която сте избрали. Дипломата от Физическия факултет е уважавана навсякъде в България и по света като сертификат за висока квалификация“, каза още акад. Витанов. Той обърна внимание, че физиката е една от най-трудните и комплексни области за изучаване, но и такава, която носи най-голямо удовлетворение – поддържа любопитството и не престава да изненадва цял живот. „Който е избрал да изучава науката физика, е избрал хобито си за професия“, каза още заместник-ректорът и призна, че изпитва лека завист, че не е на тяхното място. Не само заради възрастта и безбройните перспективи, а и заради това, че когато той самият е бил на тяхното място, цели области от физиката не са съществували. „Само може да гадае човек каква ще бъде физиката след още 34 години, когато някой от вас е тук на моето място. Но така и трябва да бъде. Това е нормалното развитие на науката, която никога не е преставала да ни изненадва“, отбеляза акад. Витанов.

6

Той увери абсолвентите, че кулминацията от тяхното завършване е празник и за техните преподаватели и родители – да видят своите деца пораснали, с диплома в ръка. „Сигурен съм, че сте срещнали много трудности по време на следването ви, но ще останат знанията и уменията, които са най-добрата инвестиция за вашето бъдеще“, каза още заместник-ректорът.

9

Той говори и за приятелствата от студентските години, които остават за цял живот, за високата квалификация, която дава Алма матер. Той припомни още, че Физическият факултет е дал на България най добрите физици, които са били академици, ректори на Софийския университет, председатели на БАН. „Ако се огледате около себе си, ще видите някои от бъдещите блестящи учени-физици на България“, каза още акад. Витанов и допълни, че няма притеснения за реализацията на дипломантите и им пожела да намерят не само добре платена работа, но и такава, която ще им носи удоволствие и ще отговаря на техните възможности и амбиции. На тези, които продължават обучението, той пожела да запазят ентусиазма и енергията си в усвояването на новите знания.

Помнете наученото от вашите преподаватели, то е важно и безценно. Носете го в сърцата и умовете си и го развивайте и умножавайте. Не спирайте да търсите, не преставайте да вярвате и не се отказвайте да мечтаете. И най-важното – запазете любопитството си. То е най-мощният двигател за успеха в науката и за успеха в живота“, призова акад. Витанов и обяви випуск 2023 г. на Физическия факултет за завършил.

12

Поздрав към завършващите поднесе и Райчо Райчев – основател и изпълнителен директор на Ендуросат, една от най-високотехнологичните компании в България, с която Физическият факултет има здраво сътрудничество. Той заяви, че е възпитаник на Софийския университет и се гордее с това, а в неговата компания по-голямата част от екипа му са възпитаници на Физическия факултет.

„Тук някъде детството приключва за вас и започва най-страхотният момент във вашите животи – вашата борба с действителността и вашите усилия да промените света по начин, по който вие бихте искали да изглежда“, каза Райчо Райчев.

Той разказа накратко за възникването на Ендуросат – от една мечта за достъп до Космоса и за развитието на компанията. Райчо Райчев акцентира, че без усилия мечтите не могат да се реализират. „Не е силен човек, когато мечтае, а когато създава и когато не се отказва от мечтите си. Работете залудо, наистина това е единственото мерило на вашия успех оттук нататък. Да полагате много усилия в една посока“, каза още той и допълни, че животът го е научил, че никога не успява най-умният, а най-упоритият. Той обърна внимание и върху предстоящите трудности и призова абсолвентите да не се страхуват от провала и да правят това, което смятат за правилно. „Вие сте пазители на знанието на фундаменталните науки, на фундаменталното усещане и желание на човека за развитие. Надявам се да преборите доста бързо хората, които смятат, че земята е плоска“, каза още Райчо Райчев и пожела да могат много и да направят света по техния начин.

13

Тържествената церемония продължи с връчването на дипломите.

17
14