Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

   
Завърши випуск 2023 г. на Философския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 230 бакалаври от випуск 2023 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Над 30 са абсолвентите, които завършват с отличен успех.

Дипломантите, техните родители и гости бяха поздравени от декана на Философския факултет проф. дпсн Соня Карабельова. Тя заяви, че за нея е изключително удоволствие да види препълнена залата и допълни, че по традиция преди празника на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Философският факултет, който е един от най-големите центрове на социалните и хуманитарните науки не само в България, връчва дипломите на своите студенти.

1

Проф. Карабельова поздрави от свое име и от името на деканското ръководство най-младите си колеги по повод празника им, както и техните близки и приятели, които също се вълнуват от техните успехи.

2

Обръщайки се към абсолвентите, проф. Карабельова отбеляза: „Този ден увенчава един успешен финал. Финал за положените огромни усилия от вас през тези четири години. Той е празник и за нас, преподавателите“. Тя допълни, че този ден е и начало на нещо ново в тяхното жизнено развитие.

3

„През тези четири години заедно с вас съпреживявахме важни моменти. Помагахме ви да се чувствате по-уверени в способностите си. Стимулирахме ви да бъдете по-добри, по-смели и целеустремени. Стимулирахме ви да следвате мечтите си. Всеки избор от тук нататък ще има решаващо значение за цялостния ви житейски път“, каза още деканът на Философския факултет.

В приветствието си проф. Карабельова обърна внимание и на високото качество на преподавателската и научноизследователската дейност във Философския факултет, които създават много възможности за успех и пълноценна реализация на високия потенциал на завършващите.

Деканът пожела на завършващите да запазят вярата си, любовта и проницателността – най-прекрасните чувства, които помагат да запазим оптимизма и надеждата. „Помнете, рецепта за живеене няма. Рецепта, която да е подходяща за всички случаи“, каза още проф. Карабельова и цитира думите на Карл Густав Юнг, че най-големите, на-важните проблеми в живота като цяло са неразрешими. Те не могат да бъдат решени. Те трябва да бъдат надживени.

5

Проф. Карабельова изрази увереността си, че който и път да са избрали абсолвентите, достойно ще защитят името на Философския факултет на Университета. „Ще следим вашето развитие. Ще се гордеем и ще се радваме на успехите ви“, каза още тя и пожела на завършващите да не се отказват от мечтите си, да ги следват смело, да вярват, че са направили правилния избор, да бъдат по-щастливи, по-влюбени и одухотворени.

13

Поздрав към завършващите и техните близки поднесе и заместник-ректорът на Софийския университет акад. Николай Витанов. Той заяви, че за него е чест да сподели с тях едно от най-важните събития в живота на един факултет и на университета като цяло.

7

Обръщайки се към абсолвентите, акад. Витанов заяви, че тази кулминация на тяхното следване е не само най-вълнуващото изживяване за тях, но и най-приятното задължение на ректорското и на деканското ръководство, най-удовлетворяващото изживяване на техните преподаватели – да видят студентите си пораснали и помъдрели. Той допълни, че днешното събитие паметно и за техните родители – да видят децата си с диплома в ръка.

10

Заместник-ректорът обърна внимание, че дипломата от Философския факултет на Софийския университет е уважавана навсякъде в България и по света като сертификат за най-висока квалификация. Тя е и символ на всички усилия, които са положили през последните години.

Времето ще ви убеди в нещо, което знаехте, още преди да постъпите в университета – това, че Алма матер е най-доброто място в България за придобиване на сериозна квалификация и подготовка във вашите области. Подготовка, получена благодарение на вашите преподаватели, на вашите усилия и на подкрепата на вашите родители“, каза още акад. Витанов и допълни, че дипломантите са имали привилегията да следват във Философския факултет, който винаги е бил един от най-търсените и желани факултети в нашия университет. Той допълни, че Философският факултет е давал и ще дава на България много от най-добрите философи, социолози, политолози, психолози, културолози, интелектуалци, които десетилетия наред са формирали общественото мнение и са задавали тона на дискусиите и оценка на многобройните предизвикателства, с които сме се сблъсквали и ще продължим да се сблъскваме.

9

Можем да сме сигурни, че тук сред вас сега стоят бъдещите инфлуенсъри на общественото мнение и затова вашата отговорност как ще се развива държавата ни и как ще различаваме истинското от фалшивото е особено голяма“, каза още заместник-ректорът. Той допълни, че няма притеснения за реализацията им в професионален план, защото безработицата сред завършилите факултета е практически нулева. Но им пожела не само да намерят добре платена работа, но и такава, която ще им донесе удоволствие, ще бъде и тяхно хоби.

11

На тези, които ще продължат обучението си в магистърските програми, акад. Витанов пожела да запазят своя ентусиазъм и енергия в усвояването на знанията. На тези, които напускат Алма матер, пожела да носят Университета не само в спомените си, но и в сърцата си. „От днес нататък вие сте част от семейството на Алма матер и нашите най-добри посланици в обществото. От тук нататък следва най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. Не спирайте да търсите, не преставайте да вярвате и не се отказвайте да мечтаете. И най-важното – запазете любопитството си и критичното си мислене – те са най-мощният двигател за успеха в живота“, каза още акад. Витанов и обяви випуск 2023 г. на Философския факултет за завършил.

14

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

15
20