Начало / Новини / Новини и събития / Започнаха Дните на визуалната наука

   
Започнаха Дните на визуалната наука

В зала „Арена София“ започна инициативата „Дни на визуалната наука“. Организатор на събитието е Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дни на визуалната наука ще се проведат в периода 29 февруари - 2 март 2024 г. Прожекциите са безплатни, необходимо e да бъда направена предварителна резервация в сайта на инициативата.

Премиерните прожекции на филмите за устойчиво развитие „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“, създадени по инициатива на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се излъчват в специална куполна конструкция, създаваща условия за пълно 3D потапяне, разположена в зала „Арена София“.

1

Модератор на официалното откриване на събитието бе Катя Василева, журналист в БНР и гост-преподавател по бизнес комуникация в Стопанския факултет. Тя отбеляза, че това е много вълнуващ ден, защото с колегите й сбъдват мечта – да представят научни факти на разбираем език. „Екипът на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ работи усърдно, за да създаде преживяване за ума и сетивата, което докосва със своята автентичност. Пренася ни на места, на които не сме били, за да ни върне в нашето вкъщи с повече осъзнатост за стъпките, които трябва да предприемем, за да съхраним планетата и да започнем осъзнато да създаваме бъдеще за всички нас“, посочи Катя Василева.

2

Тя допълни, че проектът е синергия между знанията на учените, готовността на бизнеса да действа и необходимостта на обществото да чуе, види и преживее науката, за да променим заедно своето утре.

5

Доц. д-р Марина Стефанова, заместник-декан на Стопанския факултет и идеен двигател на Центъра за визуална наука „Калейдоскоп“, благодари на Катя Василева и БНР, че винаги отразяват дейността на Стопанския факултет и Софийския университет. Тя се обърна към всички присъстващи и посочи, че нищо от това не би било възможно без тях и им благодари за съдействието и подкрепата. Доц. д-р Марина Стефанова разказа увлекателно за пътя, по който са преминали с колегите й, за да осъществят този проект, за предизвикателствата, които са срещнали и подкрепата, която са получили от редица институции и от страна на бизнеса. Тя благодари също и на екипа от Стопанския факултет, както и на всички доброволци, които са отделили от времето си и са се включили в събитието.

4

„Калейдоскоп“ е споделено пространство, в което се срещат науката, изкуството и технологиите. В „Калейдоскоп“ създаваме нови светове. Светове, в които сливаме аргументите на доказаните факти и силата на въображението. Ако използвате думата „не“, когато описвате „Калейдоскоп“, моля, съчетавайте я със следните думи – немислимо, невъобразимо, невъзможно, непостижимо. Точно там ви каним да се срещнем“, каза в заключение доц. Марина Стефанова.

8

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Стоян Шишков отбеляза, че за него е голямо удоволствие да присъства на прожекцията и се радва, че инициативата е на колеги и студенти на Стопанския факултет, успели да намерят връзка със съучредители и спонсори, за да осъществят това начинание. Това е важно - чисто сензитивно да се потопим в окото на проблемите за спасяването на планетата и респективно на човешкия род, посочи проф. Шишков и пожела бъдещи успехи.

6

Юлиян Попов, министър на околната среда и водите, благодари за инициативността и идеите, струящи от доц. Марина Стефанова и целия Стопански факултет. По думите му е важно да можем да видим нещата в оживени образи и по нестандартен начин. Според Юлиян Попов Министерството на околната среда и водите иска да развива научно базирана политика и разчита на сътрудничеството на екипа на Стопанския факултет.

12

Цветелина Крумова, държавен експерт на Дирекция „Младежки политики“ в Министерството на младежта и спорта, прочете поздравителен адрес от заместник-министъра на младежта и спорта Иво Кацаров. В адреса се посочва, че иновативният подход, който преплита науката, технологичните постижения и креативността, е възможност за насочване на вниманието към важни теми като зелени политики и сигурност. „Вярвам, че именно чрез тази находчивост ще успеете да стигнете до съзнанието на младия човек. Радвам се, че Министерството на спорта е партньор на подобна инициатива, която гледа към бъдещето с мисъл за устойчивост, ангажираност и отговорност“, се казва още в адреса.

7

Иван Гойчев, заместник-кмет на Столична община, отбеляза, че е бил изненадан когато е видял колко напред сме във визуалните начини на презентиране на знанията и посочи, че приветства подобни програми, показващи как могат да бъдат направени достъпни за младежта знанията. Той пожела да бъдем не само настигащи, а и напред от останалите държави като показваме как създаваме такива начини на комуникиране на науката.

9

Георги Илиев, кмет на район Слатина, на чиято територия е първото издание на „Дни на визуалната наука“, посочи, че за него е чест, но и вдъхновение да присъства на събитието, което показва, че кръгозорът на България се отваря към бъдещето, към иновациите, към мисълта за екологията като част от начина ни на живот. Според Илиев отговорното отношение към природата трябва да се изгражда от най-ранна възраст.

10

Марин Димитров и Страхил Йорданов от MP-Studio, създатели на продукциите, посочиха, че се радват за възможността да бъдат част от този проект и чрез изкуството и дигиталното да създават нови светове, които да разкажат за толкова важна тема като опазването на околната среда. Те отбелязаха, че темата за устойчивото развитие е била заложена в много от проектите, които са правили до момента.

11

След официалното откриване присъстващите имаха възможност да видят премиерното представяне на двата филма „Светът в риск“ и „Надежда за бъдеще“. След прожекцията се състоя дискусия по темата за устойчивото развитие с представители на институциите и бизнеса, подкрепили реализацията на проекта.

13

Повече за проекта:

Дни на визуалната наука e инициатива на ESG Lab и Центъра за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Организаторите целят да започнат разговор за устойчивото развитие и чрез визуалното и сетивно въздействие да обърнат внимание на темите, свързани с опазването на околната среда, енергия, вода, храна, отпадъци, биоразнообразие и обезлесяване, бедност, мир, сигурност и други. През 2024 г „Калейдоскоп“ ще гостува в различни градове в страната, а потапящите визуализации на научни факти ще достигнат до възможно най-много хора.

Продукциите са създадени от MP-Studio - пионери в областта на 3D визуалното изкуство, и са с висока степен на въздействие, което цели да ангажира и възпита младите хора като активни граждани и устойчиви потребители.

Институционален партньор на инициативата е Министерството на младежта и спорта

Проектът се осъществява с подкрепата на компании-съучредители, лидери в устойчивото управление и производство, сред които експертен партньор е ESG Lab, а спонсори са TotalEnergies; OMV Petrom, Yettel; #ПромениКартинката; Melexis; VIP Security, Асарел Медет АД; Уникредит Булбанк; Mastercard; Shelly Group; Астра Биоплант.

Репортаж на Телевизия "Алма матер":