Начало / Новини / Новини и събития / За осма поредна година Софийският университет получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

   
За осма поредна година Софийският университет получи наградата на „24 часа“ за най-добро висше училище в България

На официална церемония, организирана от вестник „24 часа“, бяха връчени Академичните оскари, с които се отличават българските университети според мястото им в Рейтинговата система на висшите училища в България. За осма поредна година Софийският университет бе удостоен с отличието за университет с най-много първи места в професионални направления, в които обучава студенти.

Премиерът акад. Николай Денков връчи на ректора проф. Георги Вълчев наградата за университета с най-много първи места по професионални направления. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на първо място в 22 направления, в които обучава студенти в Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 година.

1000

Снимка: "24 часа"

Проф. Вълчев изказа благодарност от името на цялата академична колегия на Софийския университет на екипа на „24 часа“, който във времето много устойчиво показа, че за да се превърне нещо в приоритет, трябва много добро партньорство с медиите. „Смея да твърдя, че българското висше образование много дълго беше подценено. Сега с усилията на колегите във висшите училища в България доказахме, че съвсем достойно се вписваме в европейското образователно пространство, че даваме подготовка и знания, които по нищо не отстъпват на знанията, които се предоставят в европейските университети“, каза проф. Вълчев и допълни, че това е жизненоважно, тъй като битката на XXI век е битка за човешки потенциал - няма как да мислим за развитие, за просперитет на обществото, ако всеки на своето място не върши своята работа.

Ректорът на Софийския университет заяви още, че приема отличието като признание за академичната колегия на Софийския университет и като признание за студентите на Алма матер, които идват не само да получат диплома, за да удостоверят квалификацията си, а да получат знания – нещо, което разтваря вратите за тяхната професионална реализация.

100-1

Проф. Георги Вълчев със студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски"