Начало / Новини / Новини и събития / Венецуелският писател Хуан Карлос Мендес Гедес гостува на Катедрата по испанистика

   
Венецуелският писател Хуан Карлос Мендес Гедес гостува на Катедрата по испанистика

Набиращият все по-голяма популярност латиноамерикански писател Хуан Карлос Мендес Гедес гостува на Катедрата по испанистика към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, за да представи творчеството на носителя на Наградата „Сервантес“ за 2022 г. – поета Рафаел Каденас.

Организатори на събитието са Катедрата по испанистика и Институтът „Сервантес“ – София. Срещата бе в рамките на дейностите, свързани с испанското председателство на Съвета на Европейския съюз и се проведе в Испаноезичния център в Ректората на Софийския университет. На нея присъстваха директорът на Института „Сервантес“ – София, госпожа Мария Луиса Сантос, ръководителят на Катедрата по испанистика доц. Донка Мангачева, преподавателите от катедрата д-р Лиляна Табакова, д-р Красимир Тасев, проф. Петър Моллов, доц. Татяна Пантева, д-р Теодора Цанкова, д-р Милена Маринкова, д-р Вера Киркова, д-р Никола Кръстев, журналисти, преводачи, студенти. Поради големия интерес беше осигурено и живо излъчване на страницата на Магистърската програма по приложна лингвистика.

4

Хуан Карлос Мендес Гедес е изявен венецуелски писател вече с множество преводи по света. Доктор е по латиноамериканска литература от Университета в Саламанка, Испания, автор на редица романи, кратки разкази и есета. Понастоящем работи в централата на Института „Сервантес“ в Испания, където отговаря за сътрудничеството с Източна Европа.

Хуан Карлос Мендес Гедес бе представен от д-р Красимир Тасев от Катедрата по испанистика, който след това му предостави думата, за да въведе публиката в творчеството на носителя на Наградата „Сервантес“ за 2022 г. – поета Рафаел Каденас.

1

Рафаел Каденас е венецуелски поет, есеист и университетски професор. През 1985 г. е удостоен с Националната награда за литература на Венецуела, а през 2018 г. е отличен и с наградата „Кралица София“ за ибероамериканска поезия. През 2022 г. става първият венецуелец, получил наградата „Сервантес“.

6

Хуан Карлос Мендес Гедес представи Рафаел Каденас освен като значим поет, носител на престижни награди, и като човек, обичан от останалите хора, които винаги търсят пряк контакт с него, поздравяват го, прегръщат го, харизматична личност, към която самият той изпитва много силна лична симпатия. Отчете забавянето на световната му популярност заради някои политически фактори, възпрепятстващи широкото разпространение на венецуелската литература.

2

Макар и със закъснение значимостта на творчеството му е забелязана и призната, а свидетелство за това е присъждането на наградата „Сервантес“ през 2022 г. Поезията на Рафаел Каденас е дълбоко философска, самият той е преподавател по философия. За него е характерно, както отбелязва Хуан Карлос Мендес Гедес, че „живее в творчеството си и прави анализ на реалността чрез лириката“. Неслучайно думи като „мистерия“ и „чудо“ неизменно присъстват в произведенията му, „онова чудо, което може да е и в най-незначителния детайл от живота“.

3

Хуан Карлос Мендес Гедес изрази надеждата си, че е успял да събуди интереса у присъстващите и че книгите на Рафаел Каденас ще намерят по-широк прием сред българските читатели.

5

Думата взе и д-р Лиляна Табакова, специалист по латиноамериканска литература от Катедрата по испанистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която изрази личното си възхищение от Рафаел Каденас и с въпрос към Хуан Карлос Мендес Гедес за приемствеността между литературните поколения стартира богата дискусия сред присъстващите.