Начало / Новини / Новини и събития / Възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет е носител на престижна награда

   
Възпитаник на Физическия факултет на Софийския университет е носител на престижна награда

Д-р Даниела Донева е носителят на наградата за млад учен „Густав Херц“ на Немското физическо дружество за 2024 г.

Д-р Даниела Донева получава престижната награда за млади учени „Густав Херц“ (Gustav-Hertz-Preis) на Немското физическо дружество (DPG) за 2024 г. за изключителните приноси за изследване на свойствата на черните дупки и неутронните звезди в теориите на гравитацията отвъд Общата теория на относителността и за фундаменталните приноси към използването на компактни обекти и гравитационни вълни като прецизни проби за фундаменталната физика.

1-DrDanielaDoneva

 

Д-р Донева завършва магистратура по астрофизика и звездна астрономия. През 2012 г. защитава докторантура по физика във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ под ръководството на проф. С. Язаджиев. От 2012 г. работи в Тюбингенския университет, Германия. Нейната работа е подкрепена от Humboldt Research Fellowship (2013–2015) и програмата за хабилитация на Margarete von Wrangell (2015–2018). През 2019 г. печели престижната изследователска стипендия Emmy Noether и оттогава е ръководител на независима научна група по гравитация и релативистка астрофизика към университета в Тюбинген.

Даниела Донева е носител и на Голямата награда „Питагор“ за млад учен на Министерство на образованието и науката за 2018 г.