Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха връчени стипендиите "Робърт и Нели Гипсън" за 2023 г.

   
В Софийския университет бяха връчени стипендиите "Робърт и Нели Гипсън" за 2023 г.

На тържествена церемония в Театралната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за поредна година бяха връчени стипендиите "Робърт и Нели Гипсън" за български студенти, учещи в български висши училища и постигнали високи академични успехи. През 2023 година бяха връчени 107 стипендии, а общата сума, предоставена от семейство Гипсън до момента, е над 3 милиона лева.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, г-жа Нели Гипсън, кметът на София в периода 2009-2023 г. г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на образованието и науката г-жа Наталия Митева, Румен Петков – член на Управителния съвет на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, почетният президент на фондацията акад. д.м.н. Петър Кендеров, президентът на фондацията проф. Стефан Стефанов, вицепрезидентът на фондацията Джордж-Марк Райнов, изпълнителният директор на фондацията Михаил Тачев, студенти, техни близки и гости.

12

Проф. Георги Вълчев се обърна към присъстващите с думите, че Софийският университет винаги е бил място, където се срещат младостта с мъдростта и опитът на знанието, за да може то да съществува и да се препредава по-нататък. „Такива събития са чест и гордост за нас, затова винаги с удоволствие сме били домакини“, посочи проф. Вълчев и отбеляза, че това е една навреме дадена подкрепа на млади и амбициозни хора, която е инвестиция в бъдещето.

6

Ако ние като общество трябва да вървим напред в този сложен свят, да откриваме новите пътища, новите решения, новите предизвикателства, ако искаме да сме адекватни на всичко, което се случва, трябва да инвестираме и да подкрепяме младите хора, каза още ректорът и подчерта, че за него е чест и удоволствие Софийският университет да е домакин на това знаково събитие и да си партнира с Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

5

Вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова изрази вълнението си да присъства на един чудесен празник – на благородството, на науката, на знанието. Тя благодари за тази чудесна инициатива на Фондация „Нели и Робърт Гипсън“ за това, че подпомагат младите хора в България да поемат по своя път и да намерят своята кариера и своето бъдеще.

8

„Ако се върнем малко назад в историята – самият г-н Гипсън така е започнал – имало е добри хора, които са му подали ръка, за да може да успее в живота. Но още по-голяма е степента на благородството, когато не забравяш това и когато имаш възможност да помагаш на други млади хора също да намерят своята кариера, своето бъдеще и най-вече да имат самочувствието, че са избрали сами своя път и са успели“, каза г-жа Йотова. Вицепрезидентът отбеляза, че имаме дълга история на дарителството у нас и даде пример със сградата на Софийския университет, която дължим на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Г-жа Йотова отбеляза, че живеем в много изкуствен дигитален век, в който всички ние все повече общуваме виртуално и рядко се замисляме за тези човешки ценности, за които са написани тонове литература.

4

Тя се обърна към стипендиантите и ги помоли в този ден да се замислят върху този акт на дарителство. Да осъзнаят, че освен материална стойност в акта на дарителство има нещо още по-важно и то е да влиза в дълбината на човешката душа, да дърпа едни струни, които са свързани с благородство, с човещина, със солидарност, с помощ. Тя благодари на Фондацията и на Софийския университет за тази съвместна програма и че дават възможност на много млади хора да завършат своето висше образование. В заключение г-жа Йотова пожела на стипендиантите да са здрави, да имат много успехи, да бъдат хора със самочувствие и да бъдат доволни от това, което са постигнали, защото когато човек е удовлетворен и може да каже „Благодаря“ на този, който му е помогнал, тогава той е истински човек, независимо от изкуствения интелект към, който сме се запътили.

14

Нели Гипсън също поздрави присъстващите и не скри вълнението си от празника. Тя поздрави сърдечно всички стипендианти за тяхното постижение днес, за стремежа им към образование и наука. Тя отбеляза, че със съпруга й Робърт Гипсън вярват дълбоко в образованието и в благата, които то предлага. „Имаме възможността да помогнем на вас, но също така да благодарим и на тези, които са помогнали на нас. Аз се надявам искрено, че вие също ще преживеете този опит и благодаря от сърце на всички присъстващи, които са свързани с тази дейност“ и посочи, че през 2024 година ще отбележат 20 години съвместна дейност с Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ в тази област.

15

Проф. Стефан Стефанов връчи на семейство Гипсън почетния знак на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

18

Церемонията продължи с връчване на грамотите на стипендиантите.

11

По-рано ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев се срещна с вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.

2