Начало / Новини / Новини и събития / Университетската библиотека отбелязва патронния празник с две нови изложби и представяне на филм за библиотеката

   
Университетската библиотека отбелязва патронния празник с две нови изложби и представяне на филм за библиотеката

В навечерието на патронния празник 25 ноември Университетската библиотека представя на своите посетители две нови изложби. Експозицията „Дух на филолог“, посветена на проф. Беньо Цонев, може да бъде разгледана до месец февруари 2024 г., а изложбата „Образци на художествена подвързия XVI – XXI в.“ е постоянна и е разположена в каталожната зала в библиотеката.

Изложбата „Дух на филолог“, посветена на един от ректорите на Алма матер – проф. Беньо Цонев, е част от събитията в рамките на отбелязването на 135-та годишнина на Софийския университет. Проф. Беньо Цонев е роден преди 160 години в гр. Ловеч, следвал славистика във Виенския университет при проф. Ватрослав Ягич и романистика и философия в Лайпциг при проф. Август Лескин, доктор по славистика, романистика и философия на Лайпцигския университет, от 1891 г. професионалният му път е свързан с Висшето училище и Университета.

1-1

Доцент от 1893 г., професор от 1895 г., той е несменяем ръководител на катедрата по история на българския език от 1.09.1893 до смъртта му на 5.10.1926 г. Пет мандата е бил декан на Историко-филологическия факултет и ректор на Университета през учебната 1910/1911 г.

1-3

Във фоайето на Централната университетска библиотека са изложени научните публикации на проф. Беньо Цонев в областите история на българския език, диалектология, палеография, граматика, правопис и правоговор. Представени са първите му статии, диалектоложките му проучвания, описите на старопечатните книги в софийската и пловдивската народна библиотека, текстовете му за светите братя Кирил и Методий, за Паисий Хилендарски и д-р Петър Берон.

1-5

Акцент в изложбата са томовете на История на българския език и описанията на Кюстендилското четвероевангелие, на Добрейшовото четвероевангелие и на Врачанско евангелие от XIII век.

1-4

Целта на изложбата „Образци на художествена подвързия XVI – XXI в.“ е да покаже характерни образци на подвързия чрез представителни за фонда на Университетската библиотека книжовни паметници.

1-6

В експозицията са представени историческото развитие и характеристика на подвързията, показана е структурата на книгата, проследени са различните материали за писане и превръщането на подвързването на ръкописи в изкуство. Направеният историческия преглед с акцент на националните особености при подвързване на книжното тяло, промяната на технологиите при въвеждане на индустриализацията обогатяват познанията за историята на книгоиздаването през вековете.

1-7

Университетската библиотека притежава един от най-богатите и компетентно комплектувани фондове от книги и периодични издания в областта на хуманитарните и природните науки. В процеса на комплектуване на научна и учебна литература в библиотеката са набавени и се съхраняват много редки и ценни издания.

1-9

В общата читалня на Централната университетска библиотека се състоя премиерата на новия късометражен филм, посветен на Университетската библиотека – епизод 5 от поредицата „Срещи с архитектурния модернизъм”.

1-12

Филмът бе представен от авторите Яна Алексиева и Симеон Цончев и ще се излъчва и онлайн на страниците на Моно Колектив в YouTube и Facebook. Във връзка с представянето на новия филм за Университетската библиотека, са планирани още прояви, повече информация: https://www.facebook.com/events/1393864558211914?ref=newsfeed

1-11