Начало / Новини / Новини и събития / Студентският дипломатически клуб отбеляза 29 години от създаването си

   
Студентският дипломатически клуб отбеляза 29 години от създаването си

В Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържество, с което Студентският дипломатически клуб отбеляза 29-ия си рожден ден. Празникът бе уважен от ректора на Алма матер проф. д-р Георги Вълчев, заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин, министъра на туризма Зарица Динкова, изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, посланиците на САЩ, Австрия, Италия, Унгария и Хърватия, бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова, преподаватели, специалисти в областта на международните отношения, бивши и настоящи членове на клуба, студенти.

В своя поздрав проф. Георги Вълчев изрази радостта си, че Софийският университет е място не само за овладяване на знания и умения в избраната програма, но и пространство на духа, където младите хора могат да се изграждат като личности, да разширяват хоризонтите си и да търсят нови възможности за развитие.

СДК 29

Студентският дипломатически клуб е доказателство, че нашите студенти са будни и търсещи млади хора, които не спират да се самоусъвършенстват, да любопитстват, да съпоставят различните гледни точки и да не изостават от актуалните събития. Това ви изгражда като активни граждани, като хора, на които всички ние разчитаме, че ще работите за по-добър живот тук, в България“, отбеляза проф. Вълчев и допълни, че изминалите години са били динамични, трудни, но и изпълнени с много успехи. Той подчерта, че Студентският дипломатически клуб е една от най-старите активни студентски организации в Алма матер и за близо три десетилетия са организирани редица инициативи в полза на професионалното развитие на много млади хора, изучаващи различни специалности.

СДК 29 3

Светът такъв, какъвто го познавахме доскоро, вече не е същият, векторите на световната политика се променят, предстоят много предизвикателства, много трудни решения трябва да бъдат търсени и се надявам на енергията на младите хора, на всички вас, заяви проф. Георги Вълчев. Той пожела на студентите успешна професионална реализация и тогава, когато работят за себе си, да не забравят, че всъщност трябва да работят за обществото.

СДК 29 8

Заместник-председателят на парламента на Република България Кристиан Вигенин подчерта в приветствието си колко е ценно участието в такава организация. В обръщението си към студентите той отбеляза, че не е достатъчно да бъдат знаещи, но е важно и да бъдат мислещи, активни граждани, да задават въпроси, да дават отговори, да бъдат хора, които умеят да организират и тези качества се добиват в организации, като Студентския дипломатически клуб. Той не скри, че е впечатлен от активната работа на клуба и посочи, че това, което са постигнали през изминалите години, е впечатляващо. В словото си Кристиан Вигенин изрази и увереността си, че днешното ръководство на Студентския дипломатически клуб и днешните участници ще оставят следа, по която ще минат и следващите студенти.

Връщайки се назад в спомените си, той отбеляза, че преди 25-30 години за студентите от специалност "Международни отношения" нещата са изглеждали по-ясни и по-подредени. Сега светът е доста по-различен и в такава среда знаещите, можещите, дипломати и специалисти по международни отношения ще имат все по-голяма роля, защото в тази сложна среда трябва да има хора, които да познават света и България, и българските граждани да живеят мирно, спокойно и да просперират.

СДК 29 9

Министърът на туризма Зарица Динкова също отправи поздрав към студентите и заяви, че дипломацията винаги е била вдъхновение и мечта за нея и че е сигурна, че това е така и за много от членовете в клуба.

СДК 29 10

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов благодари за възможността да е на това събитие и отбеляза, че предишните поколения не са могли да се справят с редица теми. Той добави, че това дава възможност на студентите да изпълнят тази мисия. Сарафов се обърна към младите хора и отбеляза, че те се изправят пред редица нови и непознати за неговото поколение предизвикателства - истински технологичен бум, навлизането в живота на изкуствения интелект и започналите истински, глобални, миграционни процеси, които засягат цялата планета.

Към днешна дата светът е по-малък, отколкото преди 30-40 години. Той пожела на студентите да са по-добри, по-умни и по-успешни от предишните поколения, защото бъдещето принадлежи на тях, както и да следват мечтите си.

СДК 29 4

Председателят на Студентския дипломатически клуб Денис Василев благодари на ректора на Софийския университет и на заместник-декана на Юридическия факултет проф. д-р Мартин Белов за подкрепата, която оказват на клуба. Той припомни, че клубът е учреден през далечната 1995 г. от група студенти от специалност “Международни отношения“ в Юридическия факултет на Алма матер и подчерта, че днес Студентският дипломатически клуб е един от най-старите студентски клубове в новата история на страната, добре разпознаваем е и с установени традиции. Денис Василев допълни, че сред членовете на клуба вече има студенти и от други специалности на университета.

СДК 29 6

Председателят на клуба подчерта, че, ако в самото начало членовете на клуба са били водени от своята естествена любознателност, изследователски стремеж и желание за усъвършенстване на професионалната подготовка, то сега членовете му са завладени от реално случващото се в геополитически аспект.

СДК 29 5

Той отбеляза, че въпросите, свързани с международната политика и ескалиращата външнополитическа криза, попадат в основния дневен ред на обществото, а предизвикателствата пред Република България не се очертава да намалеят в близко бъдеще. По думите му, това е и причината днешните млади хора да искат не просто да се образоват, но и активно да участват в обществения дебат и техният глас да бъде чут.

СДК 29 7

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Радослав Христов акцентира в приветствието си, че Студентският дипломатически клуб е важен не само за Алма матер, но и за цялото общество. Той допълни още, че изминалите 29 години за студентите са символ на устойчивост.

СДК 29 2

Специален поздрав към студентите отправи и заместник-декана на Юридическия факултет проф. д-р Мартин Белов. Поздрави бяха отправени и от представителите на дипломатическия корпус.

СДК 29 16

В рамките на тържественото отбелязване на 29-годишнината на Студентския дипломатически клуб се чуха изпълненията на Духовия оркестър на Първа английска езикова гимназия, както и на Никола Янакиев - финалист в последното юбилейно издание на "Гласът на България", студент в трети курс в специалност “Международни отношения“ и член на клуба.

СДК 29 17

Снимки: Красимира Василева

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":