Начало / Новини / Новини и събития / Среща на координаторите от международните отдели на университетите от Мрежата на европейските столични университети

   
Среща на координаторите от международните отдели на университетите от Мрежата на европейските столични университети

В периода 6-8 ноември 2023 г. Софийският университет е домакин на среща на координаторите от международните отдели на университетите от Мрежата на европейските столични университети (UNICA). Създадена през 1995 г., тази група обединява ръководители и служители, споделящи информация и иновативни подходи за интернационализацията в университетите.

Срещата, чиято тема е „Подобряване на международното сътрудничество и подкрепата на студентите във висшето образование“, има за цел да насърчи обмена на знания, сътрудничеството и новаторското мислене сред членовете на мрежата.

В събитието участват представители от 17 държави, чиято цел е да дискутират три основни теми: бъдещето на програма Еразъм+, студентите в светлината на прожекторите и стратегически партньорства извън Европа.

12

Събитието бе открито от г-жа Ирена Атанасова, началник отдел „Международно сътрудничество“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

2

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков приветства всички гости от UNICA в Алма матер и припомни, че Софийският университет е бил домакин на редица значими събития на мрежата на столичните университети в Европа. Настоящото събитие е от голямо значение, каза ректорът и изтъкна важността на работата на звената, занимаващи се с международно сътрудничество във всеки един университет.

3

Проф. Герджиков изрази впечатленията си от програмата на двудневната среща на UNICA, която определи като много амбициозна и включваща дискусии по редица важни теми като акредитационната система, системата за финансиране на мобилността, добри практики и други. Проф. Герджиков пожела на всички успех на срещата, приятен престой у нас и изрази надежда участниците да имат време за разглеждане и опознаване на София.

14

Президентът на UNICA проф. Сорин Кострейе се включи онлайн в откриването на събитието и също подчерта значението на темите, които ще се обсъждат на срещата. Той изтъкна, че само заедно бихме могли да защитим нормалността, да се борим срещу екстремизма, национализма и популизма. В изказването си проф. Кострейе обърна внимание на значението на връзките с международните партньори, особено с Африка, и припомни една африканска поговорка – „Ако искаш да вървиш бързо, върви сам, ако искаш да стигнеш далеч, върви заедно с другите“. В края на изказването си проф. Кострейе пожела на участниците ползотворна среща, плодотворни дискусии и благодари за отличната работа на организаторите на събитието от Софийския университет.

15

Елена Августиду-Кирияку от Университета в Кипър изрази радостта си да присъства на събитието и да се срещне с всички участници. Тя подчерта значението на разговорите за предизвикателствата, с които всички се сблъскват в ежедневната си работа и изрази надежда програмата на събитието да е полезна за участниците, да имат възможност да обсъдят темите, да се насладят на интересни презентации и доклади. Г-жа Елена Августиду-Кирияку благодари на организаторите на събитието в лицето на Ирена Атанасова и Никол Маринова от отдел „Международно сътрудничество“ в Софийския университет и на ректора проф. Анастас Герджиков за гостоприемството.

8

Събитието продължи с представяне на всеки един от участниците и пленарни доклади в различните сесии на конференцията.

17
18