Начало / Новини / Новини и събития / Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев участва в академична делегация в Мароко

   
Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев участва в академична делегация в Мароко

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев участва в академична делегация в Кралство Мароко, която ще открие в столицата Рабат Информационен център за висше образование в България.

В делегацията са включени Красимир Вълчев – председател на Комисията по образование и наука към Народното събрание, Любомир Йосифов – директор дирекция „Правна“ към Министерството на образованието и науката, проф. Христо Бозов – ректор на Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, проф. Добри Ярков – ректор на Тракийския университет, членове на ректорски, декански и директорски ръководства на Техническия университет – София, Националната спортна академия, Медицинския университет – Пловдив, Университета по архитектура, строителство и геодезия.

1-1

Делегацията се срещна с генералния секретар на Министерството на висшето образование, научните изследвания и професионалното обучение в Мароко Мохамед Халфауи. В срещата участваха и директори на дирекции към мароканското министерство, които представиха основни данни и приоритети за Мароко, свързани с висшето образование в страната.

1-2

Радвам се, че посрещам академична делегация от България. Целта ни е да изградим още по-плодородни отношения, да създадем връзки между двете страни, защото всички ние имаме своите приоритети в областта на интернационализацията на висшето образование. Ние желаем да обменим опит и студенти, което вече до някъде е лансирано по програмата Еразъм+, но бихме се радвали да увеличим значително броя в рамките на двустранното сътрудничество. Сигурен съм, че за целта ще спомогне отварянето на Информационния център за висше образование в България в Мароко“, заяви Мохамед Халфауи.

Ректорът на Тракийския университет проф. Ярков благодари на министерствата и на двете държави за организацията и възможността за сътрудничество, която ще бъде дадена с откриването на Информационния център за висше образование в България в Мароко.

1-3

Информационният център за висше образование в България в Мароко ще бъде открит на 10 януари 2024 г. в Рабат от заместник министър-председателя Мария Габриел. Създаването на центъра, който ще предоставя информация за възможностите за обучение във висши училища в България, е стъпка за задълбочаване на връзките между двете страни в областта на образованието и културата.

1-4