Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Бисера Вълева участва в международен пленер в Требине

   
Проф. д-р Бисера Вълева участва в международен пленер в Требине

Проф. д-р Бисера Вълева от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата участва в осемнадесетия традиционен международен пленер за живопис и скулптура в гр. Требине в Босна и Херцеговина. Артфорумът се организира всяка година през юли, като за 2023г. се състоя от 17 до 24 юли. Работите, създадени по време на пленера, са за художествения фонд на общината в Требине.

Участници в тазгодишното издание на пленера бяха преподаватели в областта на визуалните изкуства от университети в Белград, Нови Сад, Подгорица, както и водещи живописци и изкуствоведи от други градове в Сърбия. Изложбата от пленера „Ластва – Требине’23“ бе подредена в една от камерните зали на Културния център.

1.Otkrivane_Trebinje_II

 

Експозицията бе открита от директора на художествения съвет на пленера и общината г-жа Радмила Лиздек, която сподели, че отново в изложбата от завършилия артфорум са представени стойностни произведения. Работите на проф. Бисера Вълева са инспирирани от природата на Босна и Херцеговина и емоционалното внушение от произведенията на Андрич.

1.2.BValeva_23

Бисера Вълева, Кюстендил. Импресия, 100/100 см, м.б.

Двете композиции взаимно се допълват и като цветова гама, и като смислово послание. Те са адекватни на мисълта на Андрич (макар и не от „Мостът на Дрина), че „всички мостове всъщност са едни и същи и еднакво заслужават нашето внимание, защото показват мястото, на което човек е срещнал препятствие и не се е спрял пред него, а го е преодолял и го е преминал според своите схващания, своя вкус и условията, които са го заобикаляли."

1.1.BValeva_23

Бисера Вълева, Дрина. Натюрморт, 100/100 см, м.б.