Начало / Новини / Новини и събития / Представител на Софийския университет участва в IX-та международна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички

   
Представител на Софийския университет участва в IX-та международна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички

В периода 6-8 юли 2023 г. в рамките на предоставената от проекта SUMMIT финансова възможност доц. д-р Владислав Господинов от Факултета по педагогика осъществи изследователска мобилност с цел участие в IX-та международна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички.

Доц. Господинов е ръководител на проект „Преддипломната практическа подготовка на студентите като подход към тяхната професионална реализация“, който е в рамките на SUMMIT (финансиран със съдействието на ЕС - Next Generation по Националния план за възстановяване и устойчивост).

Всяка година домакин на превърналата се в ежегодна конференция за образование през целия живот и лидерство за всички е различен град в държавите, от които са партниращите си университетите. През 2023-та година домакин на събитието беше Факултетът по психология и образователни науки на Университета в Коимбра, Португалия. Другите партниращи университети в конференцията бяха Университета на Сакария, Турция, Университета на Гранада, Испания, Университета на Лиепажас, Латвия, Агорски университет, Румъния, Университета Монфорт, Англия, Университета на Падуа и Център за изследване на културата, Италия. Други представени на конференцията университети бяха: Университета на Евора, Университета на Авейро, Лисабонския университет от Португалия, Университета на Саламанка, Автономния университет на Мадрид от Испания, Университета на Сараево от Босна и Херцеговина, Университета Бъркли, Калифорния, САЩ и др.

1-1

Тази година темата на конференцията бе: „Отвъд ограниченията: Развитие на предприемачеството чрез креативността в училищата“. Докладът, който представи доц. д-р Владислав Господинов в рамките на научния форум, беше на тема: „Педагогическата фотография като ново направление и креативен подход в педагогическата теория и практика“. Педагогическата фотография се занимава с възможностите за целенасочено и ефективно включване на фотографията в педагогически взаимодействия.

1-2

Педагогическата фотография бива развивана в България от 2010 г. насам от доц. Господинов посредством научни изследвания, учебни дисциплини като „Фотография и педагогика“, „Възпитателни и терапевтични аспекти на фотографията“ и др. на ниво училище, „Бакалавър“, „Магистър“ и „Доктор“, изложби, фотоалбуми и др. Част от този опит доц. д-р Владислав Господинов сподели с участници в конференцията.

1-4

В рамките на конференцията се проведе и кръгла маса на тема: „Изкуството в образованието“, с участието на учители от Португалия и университетски преподаватели – участници в конференцията, които проявиха интерес към темата. Бяха обменени идеи и опит относно възможностите за включване на различни видове изкуство в образованието.

1-9

Събитието беше ръководено и модерирано от домакина и координатор на конференцията тази година проф. д-р Карлуш Реиш и доц. д-р Владислав Господинов.

Фотографии: Владислав Господинов