Начало / Новини / Новини и събития / Отлично представяне на студентите ни на Десетата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“

   
Отлично представяне на студентите ни на Десетата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“

От 10 до 12 ноември 2023 г. в гр. Русе се проведе Десетата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков“ (Х НСОКМ-2023). Домакин на състезанието през тази година беше Русенският университет „Ангел Кънчев“. Студентите от Факултета по математика и информатика на Софийския университет завоюваха два златни, осем сребърни и два бронзови медала.

Националната студентска олимпиада по компютърна математика е състезание, в което участват студенти от бакалавърски и магистърски програми от университетите в България. Темата се състои от 30 математически задачи, времето за работа е четири часа и при решаването на задачите се използва система за компютърна алгебра. В група „А“ се състезават студенти, обучаващи се в специалностите от професионално направление „Математика“ и професионално направление „Информатика и компютърни науки“, а в група „Б“ - студенти от други специалности.

На Х НСОКМ-2023 в група „А“ от присъдените три златни медала, два бяха спечелени от студенти от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“: Даниел Трополинов (КН) и Петър Петров (КН). И осемте сребърни медала бяха завоювани от студенти на ФМИ: Калоян Захариев (ПМ), Тодор Кунчев (М), Зорница Христова (ПМ), Тодор Недковски (М), Виктория Неделчева (КН), Виолета Кастрева (КН), Доси Колев (КН) и Мартина Илиева (М). С бронзови медали бяха отличени Дана Бъчварова (КН) и Марин Стоянов (ВАС).

99

Двата отбора на Факултета по математика и информатика набраха равен брой точки, поради което журито на Х НСОКМ-2023 връчи и на двата тима купи за отбор-първенец в група „А“. Ръководители на отборите бяха доц. Румен Улучев, гл. ас. Стоян Апостолов и ас. Мария Зарчева.

100