Начало / Новини / Новини и събития / Научна конференция с международно участие „Логопедията с поглед към бъдещето"

   
Научна конференция с международно участие „Логопедията с поглед към бъдещето"

В Аулата в Ректората на Софийския университет официално бе открита научната конференция с международно участие „Логопедията с поглед към бъдещето". Двудневният форум е посветен на 135-годишнината от създаването на Алма матер и на 3-годишнината от създаването на катедра "Логопедия" към Факултет по науки за образованието и изкуствата.

Доц. д-р Катерина Щерева, председател на организационния комитет на конференцията, приветства участниците и гостите от свое име и от името на целия екип на катедра Логопедия - ръководител проф. дпсн Нели Василева, доц. д-р Диана Игнатова, доц. д-р Елена Бояджиева – Делева, гл. ас. д-р Деница Кръстева, ас. Арпи Масихи, ас. Анатоли Николов.

1-1

През тези три години Катедра „Логопедия“, въпреки краткия период на самостоятелно съществуване, успя да се превърне в еталон за качество. Място за търсене и откриване. Място, където научната мисъл и практиката се срещат, за да вървят по пътя към бъдещето на логопедията в България“, каза доц. Щерева и припомни, че тази година се отбелязват и 40 години от създаването на специалност „Логопедия“, първоначално в рамките на специалност „Дефектология“, припомни и за делото на основоположника на българската логопедия Венелин Иванов.

1-6

Доц. Щерева изрази надеждата си, че всеки един от участниците ще си тръгне от конференцията, зареден с нови идеи, ентусиазъм и впечатления и пожела успех на всички участници.

1-8

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Васил Маринов поздрави участниците в конференцията от свое име и от името на ректора на Алма матер проф. Анастас Герджиков. В поздравителния си адрес ректорът посочва, че Катедра „Логопедия“ е твърде млада, но вече е поставила здрави основи, защото отговаря на съвременните тенденции за независимо развитие на логопедията като научно-приложна област с параклинична насоченост. А специалността „Логопедия“ отдавна е доказала своето важно място в обществото ни.

1-3

Изключително важна е вашата работа, както и специалистите, които създавате. Защото да помогнеш дори само на един човек с комуникативно нарушение, да потърсиш решение как да повишиш качеството му на живот, си струва и най-големите усилия. И това, колеги, не е просто работа. Това е призвание. Особено когато говорим за работа с деца, нуждаещи се от помощ“, се казва още в поздравителния адрес. Проф. Герджиков допълва, че е щастлив, че в нашия университет се търсят нови и нови пътища за развитие на тази наука и доказателство за това е и днешната конференция. „Съдейки по докладите в нея, съм убеден, че ще обмените ценен опит, ще постигнете нови цели и ще поставите основи за още по-успешно развитие“, казва ректорът и пожелава успех на всички участници в конференцията.

1-9

Деканът на Факултета по науки за образование и изкуствата проф. дпн Милен Замфиров също поздрави колегите си и изрази задоволството си да е сред тях на тази първа конференция, организирана от Катедра „Логопедия“.

1-2

Той изтъкна, че в Аулата са се събрали изключително изявени специалисти в областта и че близо 250-те участници в научния форум ще чуят около 80 доклада. Проф. Замфиров пожела успех на всички и изрази надеждата си да се срещат и на още много подобни научни събития.

1-10

Ръководителят на катедра „Логопедия“ проф. дпсн Нели Василева прочете приветствени думи от любимия им преподавател проф. дпн Васил Стамов, който е един от първите преподаватели по логопедия в Софийския и в Благоевградския университет и първият професор в сферата на логопедията.

1-7

Церемонията по официалното откриване на конференцията завърши с прожекцията на кратко видео, представящо Катедра „Логопедия“, която през 2022 г. бе удостоена със „Знак за качество“ в категория „Успешна промяна в Софийския университет.

1-11

Форумът продължи с пленарния доклад на проф. дпсн Нели Василева на тема: „Съвременната логопедия на полето на невронауката – проблеми и тенденции“.

Програма