Начало / Новини / Новини и събития / Наградиха призьорите в конкурса „Млад предприемач в науката“ по време на „Европейски ден на предприемача – 2023“

   
Наградиха призьорите в конкурса „Млад предприемач в науката“ по време на „Европейски ден на предприемача – 2023“

"Изкуственият интелект и зелените политики в помощ на предприемачеството" събра експерти, представители на финансиращи и обучаващи институции и 13 младежки стартъпа.

Научноизследователският сектор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ е едно добре работещо звено, инициатор на множество инициативи. През годините НИС работи много успешно при обслужването на множество проекти на учени, инициира проучване във факултетите на университета относно наличието на научни открития с възможност за комерсиализация, създаде конкурса „Млад предприемач в науката“ и продължава традицията в организирането на форума „Европейски ден на предприемача“ вече 21 години. Всяка година темата е различна, но винаги актуална и затова искам да изкажа личната си благодарност към директора на НИС, г-н Божил Добрев и неговият екип.

4

Това заяви заместник-ректорът по научноизследователска и научна проектна дейност на Софийския университет "Св. Климент Охридски" акад. Николай Витанов по време на откриването на 21-ото издание на форума, който се проведе на 8 ноември 2023 г. в залата на Представителството на Европейската комисия в София.

3

Младите хора днес мислят различно. Ако до вчера беше немислимо да влезеш в чужд компютър, днес това е елементарна практика. Изкуственият интелект ще направи нещата в живота ни много бързи и мащабни, но в същото време и много опасни. Ето защо днес по-нужно от всякога е отговорното ползване на изкуствения интелект. Такъв курс в Софийския университет има и знанията, придобити в него, ще бъдат все по-необходими, допълни заместник-ректорът. Акад. Витанов посочи, че изкуственият интелект вече ни връхлита и предлага огромни възможности, но и крие големи опасности. Най-големите опасности са за неговите "родители" - програмистите, защото той вече пише програмни кодове вместо тях, каза той.

2

Искаме да изградим конкурентоспособна икономика, без емисии, до 2050 година, за което ще се направят инвестиции от 2 трилиона евро по линия на "Некст Дженерейшън" (Next Generation) и седемгодишната бюджетна рамка на Европейския съюз", каза ръководителят на представителството на ЕК в България Бойко Благоев.

Потребителите трябва да имат яснота какво представляват продуктите с изкуствен интелект, да знаят дали общуват с машина или с друг човек. В Европейската комисия се работи по правна рамка за изкуствения интелект. В нея ще се обърне внимание на рисковете, трябва да има списък на високорискови приложения, както и изисквания към тези системи. Това обаче е необходимо да се прави така, че да не спираме иновациите и инвестициите в тях, заяви той.

Учениците все по-малко правят разлика между факти и мнения - едва половината от младите хора могат да тази правят разлика, каза Бойко Благоев. Ние, българите, сме едни от най податливите на фалшивите новини и само една трета от сънародниците ни разполагат с базови дигитални умения, допълни той.

5

Според директора на НИС Божил Добрев форумът „Европейски ден на предприемача“ е чудесно място, на което среща си дават учени, преподаватели, стартъпи, изследователи, банки и институции. Като организатори на събитието сме много щастливи да съберем на едно място хора с идеи, финансови институции и преподаватели, които да обсъдят възможности за сътрудничество. По време на това събитие си дават среща опитът и младостта. В това общуване се раждат много нови идеи, което е много радващо и полезно, допълни Божил Добрев.

6

В рамките на събитието директорът на НИС Божил Добрев връчи наградите на победителите във второто издание на конкурса „Млад предприемач в науката“. Първо място и 10 000 лева спечели Елжана Енчева за проекта „Енергоспестяващи мазилки“. Второто място и 5 000 лева зае Анастасия Якимовска с проекта за нова софтуер програма „KidsGo“, а Марио Любенов с проекта „Автономна винарна“ - нов метод на производство и софтуер за управление бе отличен с трета награда и чек за 3 000 лева. Призьорите получиха награди и от Банка ДСК и innovationstarter.bg .

Най-старият форум за насърчаване на студентското и младежкото предприемачество в България - "Европейски ден на предприемача-2023", се проведе в София за 21 път. Тема на ЕДП-2023 бе "Изкуственият интелект и зелените политики в помощ на предприемачеството". В събитието участваха експерти, представители на финансиращи и обучаващи институции и на 13 младежки стартъпа. Организатори са Центърът за трансфер на технологии към Научноизследователския сектор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Университетският център по предприемачество и проектно управление в Стопанския факултет на Софийския университет и innovationstarter.bg. Форумът бе подкрепен от Coca‑Cola HBC Bulgaria AD и Банка ДСК.