Начало / Новини / Новини и събития / Национална конференция „Към трансформиращо неформално образование в България“

   
Национална конференция „Към трансформиращо неформално образование в България“

Центърът за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование (ЦИИНО) към Факултета по педагогика е домакин на заключителното събитие от календара на ежегодно организираната Национална конференция на неформалното образование на тема „Към трансформиращо неформално образование в България“.

Тази година конференцията отново се реализира с финансовата подкрепа на Университетския фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в партньорство с голям брой държавни, граждански и частни организации. За форума са регистрирани над 150 участници, сред които представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Съюза на българските учители, УНИЦЕФ, БЧК, Столична община, ЦРЧР и др. На официалното откриване на събитието присъства и председателят на Синдиката на българските учители.

1-1

Научният форум бе открит от проф. Силвия Николаева, която представи накратко историята на Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование и благодари на всички партньори през годините, както и на днешното събитие – хората, институциите, организациите, които са ги подкрепили още от самото начало.

1-3

Акад. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийския университет, благодари на проф. Николаева за поканата и посочи, че след като се е запознал с историята и възможностите на неформалното образование, вече е голям почитател на нетрадиционния подход в образованието.

1-2

По думите му неформалното образование има огромен потенциал особено в този бързо променящ се свят, а методите му са изключително полезни не само за обекта на дейност на самото него, но и във формалното образование. Според акад. Витанов един общообразователен свободноизбираем курс по неформално образование би бил полезен за всички студенти в университета.

1-5

Според него трябва да използваме възможностите и методите на неформалното образование, защото то изисква иновативно мислене, импровизация и едни строги и добре дефинирани методи на изследване и преподаване. В края на изказването си акад. Витанов пожела на всички приятна и полезна конференция и на добър час.

1-6

Деканът на Факултета по педагогика доц. Ваня Божилова посочи, че зад петнадесетте години от създаването на специалността стои много история, която е в изграждането на съвременната система за образование в нейните различни подсистеми – формално и неформално образование. По думите й това са първите години на прохождане и изграждане на неформалното образование като университетска специалност и изтъкна, че единствено Софийският университет предлага обучение в тази област. Деканът посочи, че през изминалите години са научени много нови уроци, научили са, че полето на неформалното образование е много богато – богато на практики, на експерти и специалисти.

1-4

Според доц. Божилова формалното и неформалното образование съществуват в своята свързаност – така формалното е станало по-гъвкаво и интересно, а неформалното образование търси своите професионални добре подготвени кадри, за да гарантира високо качество на предлаганите дейности. В заключение деканът пожела на националния форум успех, много идеи, които да намерят своите съмишленици, да се родят нови такива и да се открие една нова страница във възможностите на неформалното образование и като академична специалност, и като изследователско поле.

1-8

Събитието продължи с представяне на докладите на участниците в различните панелни заседания. Първият панел бе "Алтернативните педагогики - между традициите и трансформиращите шансове на неформалното образование" с модератори проф. дпн Албена Чавдарова и проф. Силвия Николаева.

Акцент на събитието са петте панелни дискусии, адресиращи ключови приоритети на алтернативните и подкрепящите образователни дейности и услуги за всички възрасти. В програмата на форума резултати от свой тематичен изследователски проект, посветен на ролята на българските читалища, ще споделят проф. Пенка Цонева и нейните студенти от специалност Неформално образование Дария Ковачева и Боряна Пенчева.

1-7

Програмата на Конференцията през 2023 г. се реализира като целогодишен календар от регионални и институционални събития и форуми в цялата страна. В него се включиха активно международните младежки центрове и центровете за подкрепа на личностното развитие в редица общини, общински и частни училища и образователни центрове, граждански организации и инициативни групи, и др.

1-10

Актуална програма и логистична информация за събитието: https://ciino2021.blogspot.com/ .

ZOOM достъп за хибридно участие в събитието: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZYrdumvrDIuGNdC3VhJcvS-5Pmb5ImKmBs3

Годишен календар на Националната конференция: https://www.canva.com/design/DAFsJlY8eHY/9KWZATqQ3XTviR60jaVO7A/view

1-9