Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция „Климентови дни-2023 60-години Биологически факултет“

   
Международна научна конференция „Климентови дни-2023 60-години Биологически факултет“

В Конферентен комплекс на Парк-хотел Москва, София се провежда Международна научна конференция „Климентови дни-2023 60-години Биологически факултет“. Събитието ще продължи до 11 ноември 2023 г.

Конференцията бе открита от декана на Биологическия факултет проф. д-р Стоян Шишков. Той припомни накратко историята на Факултета, който преди 60 години се е отделил от Геолого-географския факултет, но подчерта, че обучение по биология в Софийския университет има вече 132-годишна история, а това по зоология – 126-годишна. Биологическият факултет предлага практическо обучение и модерен поглед към образованието, позволява на студентите да получат отлична и конкурентна подготовка за бъдещата им професионална реализация.

2

Деканът подчерта, че Биологическият факултет е институция, отговорна за редица обществени и икономически промени не само в страната, но и в чужбина. Студентите днес могат да избират между девет бакалавърски и множество магистърски и докторски програми във факултета, а преподавателите развиват наука на високо световно ниво, участват в редица национални международни проекти с изследователски университети и други институции и преподават съобразно настоящите изисквания на пазара на труда.

3

Проф. Шишков благодари на всички свои колеги от факултета за техния талант, ежедневна упорита работа в името на развитието на Биологическия факултет и Софийския университет. По думите му без техните неуморни усилия не биха успели да развият един от най-добрите факултети в страната. В заключение деканът пожела на всички успех, полезни дискусии на научния форум и заедно да продължат да създават историята на Биологическия факултет.

5

 

Проф. дбн Диана Петкова от Института по биофизика и биомедицинско инженерство към БАН също поздрави присъстващите. Тя изтъкна важното място на Биологическия факултет към Софийския университет в научната и академичната общност в България. Проф. дбн Диана Петкова изтъкна, че през годините преподавателите са показали своя професионализъм в обучението на следващите поколения отлични специалисти.

4

Тя посочи, че биологическата наука е много разнообразна в своята природа и включва изследвания в областта на биоразнообразието, екологията, биотехнологиите и др. В изказването си тя подчерта, че развитието на нови методи за преподаване на биологически науки е от голямо значение за увеличаване интереса на студентите към различните дисциплини и за повишаване квалификацията на учителите по биология в училищата. По думите й студентите са бъдещите изследователи на науката и тази конференция им дава отлична възможност да покажат своите изследвания, както и да се запознаят с проучванията и идеите на колегите си. Проф. Петкова пожела на всички много успех и вярва в бъдещия им успех в науката

9

 

Конференцията продължи с представяне на научните доклади в различните панелни заседания. Повече информация и програма на събитието може да бъде открита тук .

10
6