Начало / Новини / Новини и събития / Магистрите на Философския факултет получиха дипломите си

   
Магистрите на Философския факултет получиха дипломите си

В Аулата в Ректората на Софийския университет се състоя тържествена церемония, на която 150 магистри от випуск 2023 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 40, седем са пълните отличници на випуска.

Церемонията бе открита от декана на Философския факултет проф. Соня Карабельова, която поздрави абсолвентите, техните преподаватели, близки и приятели и им благодари, че в този празничен ден са отделили време за такъв вълнуващ и важен момент в живота на всеки човек.

1-2

„Тези дипломи показват знанията, които абсолвентите са придобили по време на обучението си в магистърските програми на Философския факултет. Показват също така и уменията, които те са развили, важни за тяхната бъдеща реализация. По-важното е обаче, че студентите в магистърските програми на Философския факултет стават част от общността на един от най-големите факултети не само в университета в областта на социалните и хуманитарните науки, а един от най-големите факултети в тази сфера в България и на Балканския полуостров“, посочи проф. Карабельова.

1-10

По думите й през годините на обучението си абсолвентите са изградили свои мрежи от контакти и те ще останат за цял живот. Проф. Карабельова поздрави абсолвентите с техния празник, защото завършването на магистърската степен е финал на положените усилия, но и начало на нещо ново. Тя изтъкна, че през изминалите години заедно със своите преподаватели са съпреживели специални моменти. Тя отбеляза, че им предстои да направят още много избори и трябва да знаят, че няма лош избор, да бъдат уверени, че са избрали правилния път в живота.

1-3

„Убедени сме, че високото качество на образованието и на научно-изследователската дейност във Философския факултет ще допринесат за многото възможности за вашата по-нататъшна реализация, които ще имате. И ги приемайте най-вече от гледна точка на факта, че те ще ви осигурят конкурентното предимство в живота“, подчерта деканът. Тя пожела на младите си колеги да запазят вярата, надеждата, оптимизма, любовта и проницателността си, да помнят, че готови рецепти няма, особено по отношение на това как да живеят живота си.

1-5

Проф. Карабельова перифразира думите на Карл Густав Юнг и им напомни, че е важно да знаят, че не всички трудности могат да бъдат решени, просто трябва да бъдат надживени. В заключение деканът призова абсолвентите да не се отказват от мечтите си, да ги следват смело и да вярват, че са направили правилния избор и вярната посока в живота си.

1-15

Доц. Анета Антонова, заместник-ректор на Софийския университет, поднесе приветствие от името на ректорското ръководство. Тя отбелязва, че абсолвентите се дипломират в една емблематична година, в която се честват 135 години от основаването на Алма матер. По думите й те са получили най-добрата в България академична подготовка по специалността си. „Погледнато от историческа перспектива – има ли друга наука със съизмерим принос за развитието на човечеството като философията? Още от Античността, когато творят Платон и Аристотел, през Ренесанса до настоящето, тя си поставя за цел да обясни фундаментите на света и мястото на човека в него и задава посоката, в която обществата ще поемат“, отбеляза доц. Антонова и разгледа още значението и ролята на психологията в обществото ни, социологията и политологията, които разполагат с арсенал от изключително ценни знания за обществото и динамиката, която се развива в него.

1-13

В изказването си заместник-ректорът изтъкна още значението на специалностите „Културология“, „Реторика“, „Европеистика“, „Публична администрация“ и други. Тя призова абсолвентите да не забравят, че са тук, защото не са спрели да вярват в себе си, да се борят и да показват какво могат. Посъветва ги да си припомнят това в бъдеще, когато животът изправи поредното предизвикателство пред тях. В заключение доц. Антонова пожела на всички успехи в професионалната им реализация, да се стремят да допринасят чрез работата си за авторитета на Философския факултет и Софийския университет. С тези думи доц. Антонова обяви магистрите от випуск 2023 г. за завършили.

1-17

Празничната церемония продължи с връчването на дипломите.

1-20
1-23
1-29