Начало / Новини / Новини и събития / Изложба с избрани творби от колекцията на Софийския университет в Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5

   
Изложба с избрани творби от колекцията на Софийския университет в Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5

В галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 бе открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи. До 2 декември 2023 г. посетителите могат да разгледат оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

На откриването на изложбата ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че поводът за експозицията е 135-годишнината на университета и подчерта, че най-старото висше училище в България освен център на науката е и голям културен център. Ректорът говори за разнообразието на колекцията, като обърна внимание, че изложбата представя част от съкровищата на университета, някои на 200, а други на 500 години. Той благодари на организаторите и на домакините и пожела успех на изложбата.

12

Чл.-кор. Аксиния Джурова представи накратко изложената колекция в Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5, която е разделена на две части - съвременно изкуство и ръкописи. Тя обърна внимание на богатата колекция на Центъра за славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“, която днес има над 500 единици, 200 се съхраняват в Центъра.

Искам да ви уверя, че не всеки университет в света притежава това, което притежава Софийския университет. Няма университет, който да притежава такава голяма колекция от ръкописи. И тъй като това е учебно звено, студентите, които се занимават със Средновековие, винаги могат да видят отблизо и дори да пипнат ръкописи, които са още от 9 век“, каза чл.-кор. Джурова и обърна внимание върху някои от изложените експонати. Тя посочи, че изложбата представя ценни ръкописи както от Центъра „Дуйчев“, така и от Университетска библиотека.

14

Проф. Джурова изтъкна, че колекцията от съвременно изкуство е създадена изключително от дарения и че по принцип цялата колекция на университета е дарителска, като това се започва още от създаването на университета, а по време на честванията на 100-годишнината на Алма матер са получени много картини, скулптури и графики. Накрая проф. Джурова изрази надеждата си един ден Софийският университет да има галерия, защото има още много какво да покаже от колекцията си.

13

Представената извадка от съвременно българско изкуство, която е показана в галерия „Виваком Арт Хол“, представлява малка част от богатата колекция на Софийския университет, но въпреки това тя предлага на публиката широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство от целия ХХ век. В нея е отразен динамичният художествен живот в България най-вече през последните три десетилетия на ХХ век, а чрез портрети на майсторите от резовско-зографския род и тези на Антон Митов и Никола Ганушев се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

1

Изложбата представя творби:

Живопис - Антон Митов, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Георги Божилов - Слона, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и др.

Графика и рисунки - Васил Захариев, Найден Петков, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов и др.

2

По-голямата част от произведенията на изкуството в колекцията на Софийския университет постъпват като дарение през 1988 г., когато се отбелязва 100-годишният юбилей на институцията. Необходимостта да се съхранява, поддържа и експонира тази колекция, наброяваща няколкостотин картини, пластики и творби на приложното изкуство налага създаването през 1998 г. на фонд „Изкуство“, а година по-късно и на университетската галерия „Алма Матер“.

8

Софийският университет е водещата образователна и научна институция в България, но и едно от най-важните културни средища в столичния град. В него изкуството не е само предмет на научно знание и изследване в рамките на различни хуманитарни дисциплини, но е част и от целогодишния интензивен културен живот в университета, включващ изложби, концерти, спектакли, литературни четения и дискусии.

10