Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Дух и материя – инспирации“ – пластични изследвания в полето на смесените техники

   
Изложба „Дух и материя – инспирации“ – пластични изследвания в полето на смесените техники

В периода от 9 до 20 януари 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Дух и материя – инспирации”, която обединява произведения, създадени в рамките на три различни уъркшопа, инициирани от ателие „Скулптура“ към катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата, ръководено от проф. д-р Анна Цоловска и гл.ас. д-р Николета Иванова-Стоимирова.

Концептуалната рамка на изложбата поставя пред участниците условието художествените реализации да съчетават два или повече материала.

Уъркшопът „Дъх“ е посветен на работата с горещо стъкло и протече под ръководството на д-р Анастасия Андреева (главен преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и главен асистент в студиото за горещо стъкло „G Studio“ в Тел Авив). Домакин на творческата работилница е ателието по горещо стъкло към катедра „Стенопис“ във ВТУ.

1

Уъркшопът „Силата на земята“ е насочен към работа в керамика. Той беше реализиран в ателието и под ръководството на Цветан Донковски – председател на Дружеството на троянските художници и на Нина Иванова-Донковска.

Фокусът на третия уъркшоп „Природа – асоциации“ е поставен върху малки форми от керамика. Той бе проведен под ръководството на ас. д-р Марина Александрова в рамките на скулптурното ателие във Факултета по науки за образованието и изкуствата.

3

Редом с работите на студентите – участници в уъркшопите, в експозицията са представени и произведения на ръководителите на отделните работилници (д-р Анастасия Андреева, Цветан Донковски и Нина Иванова-Донковска), както и на членовете на научния колектив на проекта (проф. д-р Анна Цоловска, проф. д-р Бисера Вълева, гл. ас. д-р Николета Иванова-Стоимирова, ас. д-р Марина Александрова). Включени са и работи на гостуващи участници – на преподаватели от катедра „Визуални изкуства“ (Софийски университет) и от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, както и на преподаватели и студенти от Приложния факултет на Националната художествена академия.

2

Творческите работилници са реализирани с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания към Софийския университет в рамките на проекта „Дух и материя – инспирации“ (№ 80-10-90/26.04.2023 г.)