Начало / Новини / Новини и събития / INSAIT с нов пробив: България влезе в европейския топ 10 на най-авторитетния форум за изкуствен интелект в света

   
INSAIT с нов пробив: България влезе в европейския топ 10 на най-авторитетния форум за изкуствен интелект в света

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR - най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Този успех е безпрецедентен за страната ни в тази сфера и ни нарежда в топ 10 на Европа.

България има сумарно повече статии от всички държави в Източна Европа, взети заедно. INSAIT изпреварва и всеки един университет от страни като Израел, Холандия, Финландия, Австрия, Дания, Естония, Норвегия, Швеция, Испания, Италия и други.

Чрез INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” за първи път от 40 години учени от българска институция публикуват статии на този форум. CVPR (хирш-5, индекс 422) е както най-авторитетната конференция в областта на изкуствения интелект в света, така и на четвърто място сред всички научни световни форуми наред с Nature, The New England Journal of Medicine и Science.

Статиите от INSAIT включват 6 стратегически направления като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен AI, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и други.

За INSAIT

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” има стратегическата цел да превърне България във водещ център за изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Само преди месец институтът стана част от ELLIS – водещата европейска инициатива за изкуствен интелект. С това България стана първата страна в Източна Европа, която влиза в мрежата, където членуват Оксфорд, Кембридж, Макс-Планк и други.

CVPR