Начало / Новини / Новини и събития / INSAIT представи първия отворен изкуствен интелект на български език BgGPT

   
INSAIT представи първия отворен изкуствен интелект на български език BgGPT

На 15 януари 2024 г. Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представи официално BgGPT - първия отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение, създаден за българската държава, потребители, публични и частни организации. В събитието участваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев.

GPT технологията е върхова точка в развитието на изкуствения интелект, която революционизира начина, по който обществото взаимодейства с информацията и езика. Като част от стратегията на INSAIT за създаване на отворен и публично достъпен изкуствен интелект в полза на обществото BgGPT e специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра.

1-gpt-1

С обявяването на BgGPT INSAIT дава начало на поредица от отворени езикови модели за изкуствен интелект на български език, които ще се развиват в института. За разлика от други подобни платформи (ChatGPT, Bard, Bing и други), BgGPT не е корпоративна собственост и ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации. Стратегическо преимущество за националната сигурност на България е и че данните за създаване на модела не се споделят с чужди корпорации, а остават в държавата и българските организации.

1-bgGPT

BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март 2024 г. на адрес https://bggpt.ai . Междувременно потребителите ще могат да се регистрират за получаване на предварителен достъп, който ще бъде даван приоритетно на научни, образователни, публични и бизнес организации. За да продължи да развива споделеното ползване на модела и неговите приложения, екипът на INSAIT започва и серия от разяснителни срещи и събития с технологичната общност.

С BgGPT България става една от малкото държави в света, която има собствена GPT технология, която ще е достъпна за всички и ще е независеща от големите частни корпорации, каза научният директор на INSAIT проф. Мартин Вечев. Той подчерта, че чрез BgGPT България заявява, че може да създава технологии и изкуствен интелект на най-високо световно ниво и да бъде технологичен лидер, а не само участник в технологичния процес или потребител на тези технологии.

Проф. Мартин Вечев показа как работи BgGPT, като му зададе математическа задача, попита го също как се прави таратор, както кога и от кого е основан Софийският университет и с какви изпити се кандидатства за специалността "Журналистика" в Софийския университет и какво може да се работи след завършването й. Проф. Вечев постави задача на BgGPT да напише и есе за приложенията на изкуствения интелект.

Моделът се подобрява непрекъснато и очакваме това да е най-добрият модел за български език в света, заяви проф. Мартин Вечев и отново подчерта, този модел ще е абсолютно достъпен и безплатен за цялото общество, защото институтът работи в полза на обществото и е част от Софийския университет.

Икономиките в света ще се разделят на такива, които използват изкуствен интелект, и такива, които не успяват, заяви на представянето премиерът акад. Николай Денков. Имаше специалисти, които казваха, че това, което се случва с развитието на големите модели, трябва да се сравнява с технологичните революции, като откриването на електричеството. През последните месеци виждаме, че съревнованието, базирано на развитие на модели с изкуствен интелект, е много силно и динамично, каза премиерът Денков. Намираме се на състезателната пътека. Какво ще бъде бъдещето на една държава, зависи колко добре ще усвои тези технологии и как ще ги приложи, смята премиерът Денков.

1-gpt-2

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев каза, че днес е знаменателен ден, който показва, че зад такива големи усилия всъщност винаги стои естественият интелект. „Ние сме горди, че институтът INSAIT е част от Софийския университет, че показва пътища, които извеждат страната ни във водещи позиции и се надявам този пример да покаже, че в българското образование, в инвестициите, които се влагат в наука, действително стоят дългосрочни политики, дългосрочни перспективи. И те ще бъдат изключително притегателни за младите хора в България“, посочи ректорът.

За INSAIT

Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: провеждане на изследвания на световно ниво в страната ни, привличане на международни учени с изключителни постижения да работят в България и обучение на следващото поколение студенти и технологични лидери, които да изберат да работят и да се развиват тук, вместо в чужбина.