Начало / Новини / Новини и събития / INSAIT подписа споразумение за партньорство с най-голямата изследователска институция в Япония

   
INSAIT подписа споразумение за партньорство с най-голямата изследователска институция в  Япония

България и Япония стартират съвместни изследователски проекти в областта на изкуствения интелект. Това става по силата на подписан Меморандум за партньорство между института към Софийския университет "Св. Климент Охридски" INSAIT и най-голямата изследователска институция в японската държава RIKEN.

Подписването се случи в София при специална визита на един от най-изтъкнатите учени в тази сфера и директор на научната организация – проф. Масахи Сугияма от Токийския университет.

Постигнатото споразумение е поредно признание към българския институт INSAIT и резултатите, които постига в областта на изкуствения интелект. Това увеличава интереса към него и дори водещите научни институции в света, какъвто е RIKEN, имат интерес от партньорство и работа по съвместни проекти.

1insait-riken

Това е и първо споразумение между България и Япония в сферата на изкуствения интелект. То предвижда както съвместна работа по конкретни проекти, така и общи изследователски и докторантски програми. Меморандумът ще обхване основни области на изкуствения интелект като роботика, машинно обучение, компютърно зрение и др. Двете научни институции организираха и съвместен уъркшоп в INSAIT в София, в който ще участват млади учени и изследователи от България и Япония в сферата на изкуствения интелект.