Начало / Новини / Новини и събития / INSAIT беше домакин на ключова европейска инициатива за изкуствен интелект

   
INSAIT беше домакин на ключова европейска инициатива за изкуствен интелект

София посрещна над 40 представители на 37 водещи европейски университети и технологични компании като Thales, ST Microelectronics, Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), ETH Zürich, Сорбоната, Немския Аерокосмически център (DLR) и др.

Институтът INSAIT към Софийския университет беше домакин на общото събрание на ключовата европейска инициатива за изкуствен интелект върху крайни устройства dAIEDGE, която включва учени и представители на водещи европейски технологични компании като Thales, ST Microelectronics, Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), ETH Zurich, Сорбоната, Немския Аерокосмически център (DLR) и др. Форумът се проведе на 7 и 8 март 2024 г. в София и проследи прогреса на заложените цели по проекта, сред които са стратегията на ЕС, ЕК и европейската технологична общност за бъдещо развитие на Европа в сферата на изкуствения интелект върху крайни устройства. Друга основна цел на проекта е разработването на нова технологична платформа за внедряване на изкуствен интелект в сателити, дронове и умни градове.

INSAIT участва в dAIEDGE с разработки в трите основни направления - интелигентни градове, дронове и роботи и технологии за сателити. Проектът за умни градове включва мрежа от камери и сензори, комуникиращи с автономни превозни средства за подобряване на безопасността. Вторият проект обхваща доставките на бъдещето - дрон и робот работят в синхрон за автономни доставки от онлайн покупката до потребителя. Третият проект е за изграждане на следващо поколение сателити за земно наблюдение. Проектът включва разработка на изкуствен интелект, който да обработва данните върху самия сателит като оптимизира обмена на изпращаните данни към Земята.

1-daiedge

Проф. Люк Ван Гуул (INSAIT), легенда в изкуствения интелект

Участието на INSAIT в проекта dAIEDGE e част от стратегията на института да позиционира България като един от водещите центрове за създаване на технологии в европейското пространство. Участието на българския институт в проекта се ръководи от проф. Люк Ван Гуул, един от водещите световни учени в компютърните науки и пионер в компютърното зрение и изкуствения интелект. Той се присъедини към екипа на INSAIT през 2022 г. с подкрепата на българския технологичен лидер SiteGround.

Проектът dAIEDGE е част от по-широката изследователска мрежа European Lighthouse, към която INSAIT ще се присъедини по-късно тази година. dAIEDGE се финансира по рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“.

За dAIEDGE

dAIEDGE e водеща инициатива на Европейския съюз за развитие и внедряване на изкуствения интелект с фокус върху крайни и периферни устройства (Edge AI). Проектът включва 37 водещи университети, фирми и организации от 15 държави. България е представена от INSAIT към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и заедно с Гърция са единствените източноевропейски държави участващи в консорциума. dAIEDGE се ръководи от Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), а участници са водещи европейски научни и индустриални лидери като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немския аерокосмически център, IMEC и други. dAIEDGE обединява експерти по изкуствен интелект, вградени компютърни системи, микропроцесори, разпределен хардуер и софтуер, компютърни науки и инженерство.