Начало / Новини / Новини и събития / Група Растителни паразити по проекта SUMMIT извърши анализи с флуоресцентни микроскопи

   
Група Растителни паразити по проекта SUMMIT извърши анализи с флуоресцентни микроскопи

В периода 23октомври – 14 ноември 2023 г. групата Растителни паразити по проект SUMMIT с водещ учен доц. дбн Любен Загорчев от Биологическия факултет на Софийския университет извърши анализи с два флуоресцентни микроскопа на Zeiss – модели Axioscope 5 и Axiovert 5, оборудвани с камери. Съвременните апарати бяха предоставени от фирма ФОТ ООД.

В рамките на тестовия период групата успя да извърши имунохистохимичен анализ на разпределението на въглехидратни епитопи на арабиногалактанови белтъци в клетъчната стена при формиране на хаустории на паразитното растение Cuscuta campestris. Тествано също бе наличието на рецептори в покълващи семена на това паразитно растение за стриголактони, сигнални молекули, които други паразитни растения ползват за локализиране на подходящи гостоприемници, но все още непотвърдени при представители на род Cuscuta.

1-1

Извършените анализи са заложени в работната програма на групата по проекта. Получените резултати, макар и първоначални, са обещаващи и дават увереност, че работата в тази насока трябва да продължи.

1-3
2

Проектът SUMMIT е финансиран със съдействието на ЕС- Next Generation по НПВУ.