Начало / Новини / Новини и събития / Фотоизложба „Полша през моите очи“

   
Фотоизложба „Полша през моите очи“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба на отличените творби на участниците в първото издание на фотографския конкурс „Полша през моите очи“, организиран от Посолството на Република Полша в София съвместно с Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на проект за полската общност, финансиран от полското министерство на външните работи.

Конкурсът е организиран за деца, младежи и възрастни, поляци и любители на Полша, временно или постоянно живеещи в България. Условието за участие е желаещите да изпратят снимка с кратко описание на полски език.

На откриването на изложбата присъстваха посланикът на Република Полша в България Мачей Шимански, първият съветник в посолството на Република Полша в България г-жа Ивона Якушко-Дудка, консулът на Република Полша у нас - г-жа Малгожата Хейдук-Громек, директорът на Полския институт в София Карол Желински, учители и ученици от полското училище в София, преподаватели и студенти от Софийския университет.

2

Изложбата бе открита от доц. д-р Диляна Денчева от Факултета по славянски филологии, която припомни, че естетиката на изкуството достига до човека както през неговия слух, така и през очите му. В поезията обаче има един принцип, който се нарича принцип на подведеното или излъганото очакване. Той се състои в това, че нарушава нормата, доставя неочаквани форми.

7

Гледайки тези неочаквани фотографии, неизбежно правим паралел с този принцип на поезията. Защото виждаме места известни, познати, места, на които вече сме били, но ги виждаме по друг начин – с нова дреха, с нова светлина, с ново настроение“, каза тя и поднесе специални благодарности за организационните усилия на събитието от страна на посолството.

8

Посланикът на Полша у нас Мачей Шимански посочи, че ролята на дипломата е да помага за поддържане на добрите отношения между държавата, която представлява и държавата, в която се намира. Втората, не по-малко важна задача, е да представя своята държава като винаги хубава. По думите му по-достоверно би било някой от домакините да покаже страната през своите очи. Той отправи благодарност към всички участници в конкурса и изрази положителните си впечатления от всички изпратени фотографии.

Преводът бе на д-р Кристиян Янев от Катедра по славянски литератури на Факултета по славянски филологии.

1-1

В конкурса бяха класирани 45 творби, изобразяващи чаровни пейзажи, величествени забележителности и вълшебни кътчета из Полша. Комисията на конкурса под ръководството на посланик Мачей Шимански, вземайки предвид тяхната оригиналност, внушителност, връзка с темата на конкурса и интересното описание на полски език, награди с отличие следните участници:

10

Възрастова категория до 15-годишни: На първо място е Виктор Петков , на второ - Ханна Мяшева и на трето място е класиран Тома Винярчик.

При възрастовата категория над 15-годишни първото място е за Ганна Киосева последвана от Адам Домански и Йоана Колева.

13

Отличия получиха: Кристиян Стоименов, Дорота Кокошка, Ганна Киосева, Ивана Рогожарова, Изабела Мусял, Катажина Крупа, Мила Микова, Стефани Топалова, Яна Станчева.

11

В конкурса бяха наградени с отличие седем творби на студенти от Софийския университет, специалност „Полска филология“.

3