Начало / Новини / Новини и събития / Доц. Узунов от Биологическия факултет участва в две международни научни конференции в Китай

   
Доц. Узунов от Биологическия факултет участва в две международни научни конференции в Китай

Ръководителят на научна група Алгология по проект SUMMIT, водещият учен доц. д-р Благой Узунов от Биологическия факултет на Софийския университет изнесе доклади на две международни научни конференции, които се проведоха през месец ноември в Китай.

В периода 2-3 ноември 2023 г. в гр. Шънджън се състоя годишна среща на WDCM (World Data Center for Microorganism), на която бяха обсъдени новите направления и проекти, свързани с развитието на културалните колекции по света, а също и текущото им състояние. На нея доц. Узунов представи доклад на тема Живата водораслова колекция на Софийския университет (ACUS) и съдбата й в ерата на биотехнологиите, информационните технологии и изкуствения интелект.

1

WDCM е свързана с WFCC (World Federation for Culture Collections) и като глобален център за данни за микробни ресурси има дългогодишен ангажимент за разработване и прилагане на най-съвременни информационни технологии за подобряване на достъпа до информация и за улесняване на обмена на данни като по този начин подкрепя международния отворен научен обмен, както и сътрудничеството между учени от културални колекции и други потребителски общности.

2

Водорасловата колекция на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (ACUS) е регистрирана в WDCM през 2010 г.

3

В периода 6-9 ноември 2023 г. в гр. Гуанджоу се проведе петата среща на BISMiS (Bergey's International Society for Microbial Systematics). Тази среща беше посветена на микробната систематика в ерата на метаданните – възможности и предизвикателства. В нея взеха участие повече от 800 учени от целия свят. Докладът, представен от доц. Узунов, беше посветен на предизвикателствата при идентифицирането на некултивирани цианопрокариоти, произвеждащи токсини.

6

BISMiS насърчава изследванията в микробната систематика и подобрява глобалната комуникация между таксономите, които изучават бактериите и археите. Обществото също така служи в международен план като защитник на изследователските усилия върху микробната систематика и разнообразие.

5

Участието на доц. Узунов в двата международни форума в Китай, финансирано от проекта SUMMIT, осигури на научна група Алгология множество контакти с учени и организации от целия свят, а на водорасловата колекция на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ още по-голяма разпознаваемост и популярност.

7

Проектът SUMMIT е финансиран със съдействието на ЕС - Next Generation по Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

8