Начало / Новини / Новини и събития / Център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Софийския университет и „Инвестбанк“ АД сключиха споразумение за сътрудничество

   
Център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Софийския университет  и „Инвестбанк“ АД сключиха споразумение за сътрудничество

Националният университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Инвестбанк“ АД сключиха споразумение за сътрудничество.

Една от темите, по които двете институции ще си партнират, е устойчивото развитие. След последните европейски регулации на тема ESG, банковите институции в Европа ще трябва променят начина по който извършват оценките на риска за своите активи, а през 2024 и 2025 г. ще бъдат направени и първите доклади по темата ESG.

„Като отговорна и устойчива банка, Инвестбанк вече работи по внедряването на разширените изисквания за отчитане и методологията, по която ще оценява рисковете за своите активи. За да бъдем максимално прозрачни и добре подплатени с конкретни и научни данни имаме нужда от партньор, който намерихме в лицето на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Националния университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“. Благодарение на геопространствените анализи и модели, които ще ни предостави, ние ще можем отговорим на новите регулации и да внесем предвидимост спрямо ESG политиките в целия процес по кредитиране“, каза Светослав Миланов, председател на УС и изпълнителен директор на Инвестбанк.

1-1

„Центърът разполага с уникални технологии, с които реализираме изследователски дейности в областта на геопространствените и геоинформационни системи. С тези технологии изготвяме изследвания и анализи, които помагат за по-доброто териториално и градското планиране, пространственото моделиране и създаване на цифрови пространствени модели, приложими в картирането и оценката на риска, свързан с климатичните промени и неблагоприятните хидросферни явления“, каза деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов.

Сътрудничеството между Националния университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“ и „Инвестбанк“ АД ще бъде дългосрочно. Споразумението бе подписано от Светослав Миланов и проф. Найденов в присъствието на Стоян Цветков, член на УС на Инвестбанк, и доц. д-р Стелиян Димитров, директор на Националния университетски център „Геопространствени изследвания и технологии“.