Начало / Новини / Новини и събития / Богословие-Църква-Общество в диалог. Международна конференция, посветена на 100-годишнината на Богословския факултет

   
Богословие-Църква-Общество в диалог. Международна конференция, посветена на 100-годишнината на Богословския факултет

В навечерието на празника на покровителя на Софийския университет св. Климент Охридски, Богословският факултет провежда международна конференция на тема Богословие – Църква – Общество в диалог. Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на факултета и в нея участват представители на богословски факултети от Гърция, Германия, Румъния, Италия, България и др.

Научният форум започна на 23 ноември с молебен в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, отслужен от гл. ас. ставр. иконом д-р Стефан Стойчев, а по-късно в аулата на факултета се състоя официалното откриване.

3

Доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет, приветства гостите и преподавателите. Той направи кратък преглед на събитията от тази година, посветени на 100-годишнината. Честванията започнаха през март с възпоменание за първия факултетен съвет през 1923 г., когато е учреден факултетът като част от Софийския университет (основан в 1888 г.).

2

В рамките на празничните събития през месец май беше организирана конференция за религиозното образование у нас, а по-късно академичният състав насочи усилията си за създаване на Алманах и провеждането на поредица от кръгли маси, посветени на научните постижения и публикации на четирите катедри на Богословския факултет.

6

В приветствието си деканът отбеляза, че посочените събития през годината са били своеобразно завръщане към началото на богословската школа и анализ на нейното настояще, а тази конференция се очаква да очертае перспективите пред Богословския факултет. Ключови думи в това бъдеще ще бъдат диалог, сътрудничество с другите, отвореност към обществото.

5

След това приветствия към участниците поднесоха: монсеньор Яромир Задрапа от името на кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, от д-р Максим Харакопулос от Интерпарламентарната асамблея по Православие и от проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий".

1

Последваха доклади на участниците в конференцията, сред тях бяха проф. д-р Константин Николакопулос от университета „Лудвиг-Максимилиан“ в Мюнхен, доц. д-р Мариан Стоядинов от ПБФ на ВТУ, д-р Норберт Бекман-Диеркес, директор на фондация „Конрад Аденауер“ в България, проф. д-р Илия Евангелу от Солунския Аристотелев университет, доц. д-р Виктор Недески от Скопския университет „Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Светослав Риболов от БФ на СУ, проф. д-р Симеон Пасхалидис от Патриаршеския институт за патристични изследвания в Солун, проф. д-р Карл-Вилхелм Нибур от университета „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, о. проф. д-р Космин Прикоп от Букурещкия университет и др.

7

Като главни теми на докладите се откроиха тези за богословието в диалог с обществото, диалогичният дискурс на Църквата, междурелигиозният диалог и др.

Между докладите имаше възможност за въпроси и някои от темите предизвикаха обсъждания между участниците и обмяна на виждания по дадената проблематика. Като цяло конференцията даде възможност на българската аудитория да се запознае с тенденциите в богословските изследвания в чужбина, а на гостите - да научат повече за богословието у нас.

Гостите на академичното тържество поздравиха домакините с юбилея и пожелаха успехи в развитието на Богословския факултет на Софийския университет.

Конференцията продължава с обсъждания на актуални богословски въпроси в три работни групи.

На 25 ноември в параклиса на Богословския факултет ще има празнично богослужение, посветено на деня на св. Климент Охридски.

8

По време на конференцията в библиотеката на Богословския факултет на Софийския университет бе организирана изложба на старопечатни книги от нейния фонд, експонати от Църковноисторическия музей, както и експозиция с книги на сегашни преподаватели:

Източник „Двери“

Снимки: Стефка Борисова