Начало / Новини / Новини и събития / Българи и румънци създават заедно духовен православен туристически маршрут

   
Българи и румънци създават заедно духовен православен туристически маршрут

Ръководителят на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ чл.-кор. проф. дин Иван Илчев на работно посещение в Букурещ (Румъния) подписа меморандум за сътрудничество и взаимно участие в проекти с The Institute for Advanced Studies in Levant Culture and Civilization Centre of Excellence of the World Academy of Art & Science.

Румънският институт е основан през 2017 г. от Парламента на Румъния със специален закон и по инициатива на бившия президент на страната професор Емил Константинеску.

В Букурещ проф. Илчев се срещна още с президента Константинеску и с изпълнителния директор на института госпожа Попа. Основна тема на разговорите бяха постиженията на румънския екип по проект за дунавските и черноморските пристанищни градове. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество, включително участието на ЦВП „Наследство БГ“ като асоцииран член от България към този проект.

С румънските колеги бяха разменени идеи за създаването на съвместен духовен православен туристически маршрут в Източна България – от Резово на север, през Добруджа, Тулча до Яш със специално внимание към почитаната и от българи, и от румънци Света Параскева.

Успоредно с румънската страна беше постигната договореност от ЦВП „ Наследство БГ“ и с университета „Аристотел“ и университета „Демокрит“ в Гърция с цел започване на работа по създаването на културен маршрут за проникването на християнството в Европа през Балканите по подобие на съществуващия Кирило-Методиевски маршрут към Съвета на Европа.

Съвместната работа между ЦВП „Наследство БГ“ и The Institute for Advanced Studies in Levant Culture and Civilization Centre of Excellence of the World Academy of Art & Science започва през последното тримесечие на 2023 г. с организирането на цикъл от лекции от членове на ЦВП „Наследство БГ“ в Букурещ и на членове на Института в София.