Начало / Новини / Конкурси / Обявена е новата покана за кандидатстване: Транснационални стипендии за достъп (2024-2025) на RESILIENCE

   

Поканата е отворена от 15 март до 1 май 2024 г.

 

RESILIENCE, европейската интердисциплинарна изследователска инфраструктура в сферата на религиозните изследвания, стартира третата си покана за кандидатстване за транснационални стипендии за достъп. Поканата ще бъде отворена от 15 март до 1 май 2024 г. Потребителите ще получат директен, бърз и ефективен достъп до колекциите на водещи изследователски институции и университети в Европа, с помощта на експерти в областта. Благодарение на националната изследователска инфраструктура за изследване на българското средновековно писмено наследство, Софийският университет ще предложи една стипендия за одобрен изследовател от друга държава, който да посети България.

Одобрените кандидати за транснационален достъп (TNA) ще получат пряк и ефективен достъп, физически и виртуален, до уникални колекции и експертен опит на водещи изследователски институции и университети в Европа. В допълнение, TNA гарантира по-бърз достъп до ресурси, което означава по-ефективно използване на времето за изследване. Всяка приемаща институция предлага място за работа и подкрепа при навигиране във физически и цифрови колекции, като същевременно предоставя съобразени с местните условия съвети за пътуване и настаняване, както и допълнителни предимства за потребителя на TNA, уникални за институцията. Най-важното е, че потребителят на TNA ще може да разчита на експертни насоки, предоставени от водещи учени от приемащата институция, включващи и ценни възможности за работа в мрежа и нови полезни контакти по време на изследователското им посещение.


През 2024 г. Електронната инфраструктура за изследване на българското средновековно писмено наследство (ЕЛИНИЗБ) предлага една стипендия за чуждестранен изследовател, който ще се възползва от TNA програмата на RESILIENCE.

Организации, приемащи TNA:

Организациите, които приемат изследователи са: FSCIRE (Bologna, IT), Archivio Generale Arcivescovile di Bologna, AAB (IT), Bar-Ilan University (Ramat Gan, IL)*, Bektashi World Center (Tirana, AL), CIRCSE (Milan, IT), J.A. Comenius Museum (Uherský Brod, CZ), KU Leuven (BE), mikado Library (Aachen, DE), New Georgian University (Poti, GE), Sofia University “St. Kliment Ohridski” (BG), Theological University of Apeldoorn (NL), University of Ljubljana, Faculty of Theology (SI), University of Münster (DE), University of Sarajevo (BIH), and Volos Academy for Theological Studies (GR). Заедно тези партньори гарантират, че християнството, ислямът и еврейските изследвания като области на изследване са представени.

Покана за кандидатстване:

Поканата е отворена от 15 март до 1 май 2024 г. Учените от всички кариерни нива могат да кандидатстват за кратко проучвателно посещение при домакин по техен избор и при условията на този домакин през академичната 2024-2025 г. Посетете този линк, за да се запознаете с поканата за кандидатстване.

* При настоящите обстоятелства и до второ нареждане не е възможно да бъдат осигурени изследователски посещения в университета Bar-Ilan чрез програмата TNA.

 

Losada_RESILIENCE-stipendii