Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за докторанти / Конкурс "Моята теза в 180 секунди" 2024

   

Срок за кандидатстване: 30 април 2024 г.

 

Университетската агенция на Франкофонията (AUF) в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - Факултет по класически и нови филологии организират шестото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“. Конкурсът се провежда с традиционната подкрепа на Франкофонския център на Софийския университет и е отворен за участие за всички висши училища и научни институти в България.

Целта на този конкурс е да даде възможност на настоящи или защитили през академичната 2022-2023 г. докторанти франкофони да представят пред разнородна публика от неспециалисти темата на своето изследване. Всеки участник трябва в рамките на три минути да направи ясно, сбито, убедително и атрактивно изложение на френски език на проблемите, по които работи. Конкурсът "Моята теза в 180 секунди" предоставя на участниците уникалната възможност да усъвършенстват комуникационните си способности, като същевременно запознаят по-широка публика с изследванията си. Той е и средство за представяне и популяризиране на науката, както и на докторантската форма на обучение. Това е начин за запознаване с научната продукция на младите изследователи, за засилване на контактите и обмена между научните среди и обществото.

Конкурсът "Моята теза в 180 секунди" е вдъхновен от състезанието Three minute thesis (3MTMC), което за първи път е организирано през 2008 г. в Университета Куинсленд, Австралия. През 2012 г. той навлиза във франкофонското пространство, като вече има издания в близо 30 държави.

 

Националният финал за България ще се проведе на 28 май 2024 г., вторник, в 10:00 ч. във Франкофонския център на СУ (Ректорат, Северно крило – етаж 4). Победителят в него участва в предварителна селекция на финалистите от страните, където AUF е организатор на конкурса и може да представя България на международния финал на конкурса, в столицата на Кот д’Ивоар, Абиджан. За всички участници в националния финал са предвидени специализирани обучения по комуникация в науката и публично говорене.

Ще бъдат раздадени награди за първо (700 лв.), второ (500 лв.) и трето място (300 лв.), както и награда на публиката.

 

Кандидатстването за конкурса "Моята теза в 180 секунди", България 2024 г., е отворено до 30 април 2024 г.

Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерство на външните работи на Република България и с любезното съдействие на Френския институт в България.

 

Цялата необходима информация за конкурса може да прочетете на сайта на AUF.

Записванията стават на адрес: mt180-bulgarie@auf.org / тел. 02 423 48 05 / 0886 744 778