Начало / Новини / Календар / Дигитализация и интернационализация на висшето образование в контекста на Ковид – 19 пандемията

Онлайн

На 14 май 2021 г. започва поредица от работни уебинари, организирани от Факултета по класически и нови филологии с участието на Научно–образователния и културен център „ал-Фараби“ и Центъра по източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Онлайн срещите са в рамките на проекта „Дигитализация и образование в условията на Ковид-19 пандемията: практики и иновации във висшето образование в България и страните от Централна Азия (Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан) и Иран“. Участници са лектори от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и представители на различни университети от посочените страни

Целта на настоящия проект е да създаде възможност за критическо преосмисляне, анализ и обмен на опита в дигитализацията на висшето образование в България, в страните от Централна Азия и Иран в условията на пандемия през последната година и половина. Съвместната организация и участие в уебинарите, както и научният диалог, ще предложат нови перспективи за развитие на сътрудничеството в Глобалното партньорство за образование (GPE), което играе активна роля в подкрепа на образователните системи в Централна Азия и Иран. Форумите ще инициират изграждане на партньорска мрежа за създаване на съвместни програми и изследователски проекти чрез обмен на опит и привличане на специалисти в областта на изготвянето на проекти за кандидатстване по международни образователни програми.

Уебинарите ще се провеждат на английски език, като само в някои случаи гост – лекторите ще използват и руски език, но с презентация на английски език. На фокус ще бъде представяна различна партньорска държава като първа ще бъде Казахстан. На срещата на 14 май 2021г. ще вземат участие преподаватели и изследователи от два от съдружните университети от Казахстан – Казахски национален университет „ал–Фараби“ и Казахски национален педагогически университет „Абай“.

До края на учебната година 2020/2021 г. ще се проведат още два уебинара както следва: на 28 май 2021г. с университети от Узбекистан; на 9 юни 2021 г. с университети от Иран, а в началото на новата академична година – още два с партньорски университети от Киргистан и Таджикистан.

Организаторите канят преподаватели, докторанти, студенти от Софийския университет, от други университети в България, в Централна Азия и Иран и всички специалисти, на които е интересна тематиката на уебинара, да се включат активно в дискусиите.

Програма на уебинара с Казахстан