Начало / Университетът / Факултети / Биологически факултет / Научна и международна дейност / Биологически факултет бе домакин на Сай Хай Фест 2023

   
1

 

За втори път Биологически факултет бе домакин на Национален ученически научен фестивал - Сай Хай Фест 2023

 

26 отбора, с общо над 70 ученика, от научните клубове на Фондация Сай Хай в цялата страна представиха своето решение за актуален местен проблем на Сай Хай Фест тази година. Отборите се бореха за три големи награди - експертно жури определи победител в категории “най-добър щанд” и “най-добра презентация”, а публиката избра свой фаворит чрез гласуване.

8

 

Приз за най-добър щанд беше връчен на отбор "Шумово замърсяване" от Враца, които впечатлиха журито с прототип, научно изследване, проведен експеримент и представяне на проекта. За втора поредна година те са победители и взимат награда от фестивала. При тях отива награда “Еко Шампиони” - едноседмична “Еко работилница” с норвежката организация “Change the world”, които ще долетят до България специално за целта.

 

Отбор "Пчела" от Кнежа, които умело и въздействащо представиха проблема с намаляването на популацията на пчелите и неговите локални и широки последствия, получи наградата за най-добра презентация. Те печелят специалната награда на IBM - посещение във високотехнологичната лаборатория на компанията.

 

Сърцата на публиката грабна отборът "Води" от Хасково, които изследваха качеството на водата в региона и наличието на уран и тежки метали. Те демонстрираха система за пречистване на водата и показаха отлични познания по темата, както и умения в ангажирането на посетителите.

1

 

4

 

5

 

Всички те, от началото на учебната година работят по стъпките на авторската STEM програма на Фондация Сай Хай, които включват избор на актуален местен проблем, проучване, провеждане на интервюта, разговори с експерти, работа с научен ментор, изследване, експерименти и предлагане на устойчиви решения.

3

 

6
7

 

Фестивалът се осъществи с подкрепата на Фонд Активни Граждани , в рамките на проект “Еко Шампиони”. Биологическия факултет , към СУ “Климент Охридски”, за втора година, бе домакин на събитието.