Начало / Новини / Новини и събития / Заключително събитие по проект "Наследство БГ"

   
Заключително събитие по проект "Наследство БГ"

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе заключителното събитие по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР)“.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет ''Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев, ректорът на Националната спортна академия ''Васил Левски'' проф. Николай Изов, директорът на Българското национално радио, кметът на община Ловеч, бизнес-партньори.

1

В рамките на събитието бяха представени основни резултати от изпълнението на проект BG05M2OP001-1.001-0001. Модератор бе Мария Василева, отговаряща за публичността на проекта.

1-7

Ръководителят на Центъра чл.-кор. проф. дин Иван Илчев накратко представи съществената част на проекта. Той припомни, че преди пет години Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ видя бял свят най-вече благодарение на амбицията и работохолизма на проф. Оля Харизанова, която предложи името му. Проф. Илчев допълни, че идеята за центъра съвсем не е нова и от години се е обсъждала възможността за „щастлив брак“ между хуманитаристиката и естествените науки. „Последните пет години показаха, че е напълно възможно архитекти, инженери, математици, специалисти в областта на спорта, информатици и хуманитаристи да работят заедно в името на една цел – културното наследство да стане един от стожерите на самочувствието на българина и перспектива за увереното му бъдеще в една Европа с повече идеи и по-малко бюрокрация“, каза проф. Илчев.

1-2

Той говори за работата през изминалите години, за трудностите, които са имали, както и за редицата спънки, които е трябвало да преодоляват.

1-6

Проф. Илчев изказа искрената си благодарност на всички партньори и на привлечените консултанти. Той изрази задоволството си от мястото, което „Наследство БГ“ заема в общественото пространство. „Накрая искам да поздравя новите ни партньори – Института по археология и Великотърновския университет и да си пожелаем в идните години да имаме възможност да се занимаваме повече с наука и по-малко с бюрокрация“, каза накрая проф. Илчев.

1-13

Проф. Емануел Мутафов, координатор НИРД, представи резултатите от дейността на партньорите по проекта. По думите му изграденият Център за върхови постижения „Наследство БГ“ от 2021 г. издава „Бюлетин „Наследство БГ“ / Научни известия“ и полага целенасочени усилия за реализацията на публикации в Web of Science и други световни бази с научни публикации.

1-5

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ учреди награди, които ще се връчват ежегодно. Те са за принос в опазването и популяризирането на наследството на България и активна подкрепа при изпълнението на проект BG05M2OP001-1.001-0001.

1-12

Първите носители са: Българското национално радио, гросмайстор Виктория Радева, Община Ловеч, Платформа АГОРА, НСФА "Янка Кюркчиева" и Photoworld, Ротари клуб София-Център, Кирил Писарски, 56 СУ "Проф. Константин Иречек", Театър-лаборатория "Алма Алтер", д-р Виргиния Михайлова-Димитрова.

1-10

Всеки от лауреатите бе представен чрез кратко видео и удостоен с 3D принтирана статуетка, във формата на буква “Н”. Техните видеовизитки можете да видите тук

1-11

На събитието беше връчена и награда от името на Националния комитет “Жени и наука‘‘ на Министерството на образованието и науката на създателя на идеята за проекта и водещ координатор за неговото изпълнение проф. Оля Харизанова. Тя благодари на колегите си за това, че през последните шест години са се превърнали в приятели и че мислят в една посока.

20

Паралелно със събитието бе представена изложбата „Занаятите не се предават! Шапки долу!”, разположена във фоайето пред Конферентната зала.

1-8

Събитието беше излъчвано на живо онлайн през фейсбук страницата на проекта. Пълен запис можете да видите тук :

1-9

Проектът се изпълнява от 12 водещи организации, които чрез дейността си оказват ключово влияние върху управлението и опазването на културното наследство, на защитени местности и опазването на околната среда, развитието на регионите, образованието, различни икономически сектори от креативните и рекреативните индустрии, развитието на библиотечното, музейното и архивното дело, изкуствата и други. Водещи са в подготовката на студенти, докторанти, пост-докторанти, в изпълнението на проекти и качеството на публикации.

Сред партньорите на Софийския университет по проекта са: Техническият университет – София, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Националната спортна академия “Васил Левски“, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий“, Регионалният исторически музей – София, институтите към БАН - Националният институт по геофизика, геодезия и география, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей, Институтът за изследване на изкуствата, Институтът за литература,,Кирило-методиевският научен център, Институтът за балканистика с Център по тракология “Проф. Александър Фол“.