Начало / Новини / Новини и събития / Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

   
Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г. беше обявен на днес. В третия етап на класиране участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. Резултатите от третото класиране са окончателни.

3 747 новоприети студенти са се записали след първото и второто класиране. 24 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади.

В третия етап на класирането са приети 765 студенти. От изчакващите 534 по-добро класиране след първите два етапа 169 души са класирани в по-желани специалности, а 365 са останали на същите позиции. На третия етап са класирани нови 231 кандидати.

Запълнени след първия и втория етап на класирането са специалностите „Психология“, „Европеистика“ с английски език, „Европеистика“ с френски език, „Английска филология“, „Скандинавистика“, „Китаистика“, „Японистика“, „Кореистика“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Журналистика“ и „Икономика и финанси“ с английски език, „Връзки с обществеността“, „Медицина“, „Фармация“, „Културология“, „Политология“, „Биотехнологии“ и „Молекулярна биология“.

Записването за третия етап на класирането е окончателно и трябва да бъде направено в периода 27 – 29 юли 2016 г. включително.

6 499 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. Най-много са кандидатите, посочили като желание специалност „Психология“. На второ и трето място са специалностите „Социология“ и „Английска филология“, следвани от „Публична администрация“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информационни системи“, „Педагогика“, „Информатика“ и „Българска филология“.