Начало / Новини / Новини и събития / Тържество за празника на Санкта Лусия - празникa на светлината

   
Тържество за празника на Санкта Лусия - празникa на светлината

На 13-и декември 2023 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе традиционното за специалност "Скандинавистика" тържество за празника на Санкта Лусия - празника на светлината.

Студенти от специалностите "Скандинавистика" и "Немска филология", а също и ученици от 19. СУ "Елин Пелин" изпълниха традиционни за празника шведски песни, а норвежките и датските групи допринесоха за доброто настроение с коледни песни.

205

Гостите на празника имаха възможността да опитат различни печива, които по обичай се ядат на 13-и декември - lussekatter ("лусийски котки", иначе казано - кифлички с шафран и стафиди), и pepparkakor (джинджифилови бисквити), а също и скандинавското греяно вино glögg, приготвено по оригинална рецепта.

203

Празникът на Санкта Лусия представлява своеобразна подготовка за Коледа. Паленето на свещи символизира идващата светлина на зимното слънцестоене и Рождество Христово и има за цел да прогони злите сили от най-дългата нощ в годината (по Юлианския календар).

101

По този начин специалност “Скандинавистика” пожелава на всички колеги, преподаватели, бивши и настоящи студенти светли коледни и новогодишни празници.

1-1111