Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет с дълбоко прискърбие съобщава, че на 17 декември 2023 г. ни напусна завинаги проф. Стефка Димова, един от пионерите на изчислителната математика в България.

Поклонението ще се състои на 20 декември 2023 г. от 13.30 часа в църквата "Света София".

Стефка Димова е родена на 16 септември 1940 г. в Стара Загора. Завършва висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1963 г., специалност „Изчислителна математика“, след което работи в Института по математика на БАН до 1991 г. Там през 1976 г. придобива научната степен кандидат на математическите науки (сега доктор), а през 2004 г. защитава дисертация за научната степен доктор на математическите науки в ОИЯИ, Дубна, Русия. От 1991 до 2007 г. е доцент във Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където през 2007 г. е избрана за професор.

Преподавателската дейност на професор Димова включва лекции по числени методи, числени методи за диференциални уравнения, метод на крайните елементи, нелинейни математически модели, математически модели и изчислителен експеримент. Дълги години води семинара по математическо моделиране. Автор е на пет учебни пособия, научен ръководител на дипломните работи на повече от 30 студента, завършили Факултета по математика и информатика на Софийския университет, на трима успешно защитили докторанти и един докторант, отчислен с право на защита, както и на един с продължаваща докторантура, за довеждането на която до успешен край, уви, не ѝ бе дадено време. Със своя ентусиазъм и отдаденост на преподавателската дейност професор Димова е насочила голям брой студенти от ФМИ към изследователска работа в областта на числения анализ и математическото моделиране. За това допринася и дългогодишната ѝ работа като координатор по програмата „Еразъм“ във ФМИ.

Проф. Стефка Димова е автор на повече от 70 научни публикации в областта на числените методи и математическото моделиране. Била е гост-професор или изследовател в реномирани научни центрове в Европа и САЩ, както и поканен лектор на престижни международни научни форуми в България, Русия, Полша, Унгария, Швеция, Германия, Франция и САЩ. Беше главен организатор на международните конференции по числени методи и приложения, проведени в Боровец през 2006 и 2018 г., както и на няколко работни семинара на Европейския консорциум за математика в индустрията (ЕКМИ). Участник в многобройни национални и университетски научни проекти, на част от които е била ръководител.

Със смъртта на професор Стефка Димова Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Факултетът по математика и информатика и Катедра „Числени методи и алгоритми“ загубиха един от изтъкнатите си преподаватели и учени. Загубихме скъп приятел, колега, обичан учител. Ще пазим добрите спомени за нея!

Поклон пред светлата й памет!

От академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“