Начало / Новини / Новини и събития / „Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ – образователна програма по проект ARTEфакти

   
„Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ – образователна програма по проект ARTEфакти

На 14 декември 2023 г. по проект „ARTEфакти - отворено образование: социална история на раннохристиянски Филипопол“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Епископската базилика на Филипопол се проведе образователна програма, представяща „Един празничен ден в раннохристиянски Филипопол“ (договор № mTUR.1087.20230315 от 23.03.2023 г.).

Проектът е финансиран от Фондация „Америка за България“, ръководител е Ани Истаткова от Историческия факултет. В образователната програма участваха деца от 5 клас на ОУ „Васил Петлешков“, гр. Пловдив.

IMG_4535

Програмата е резултат от работата на интердисциплинарен екип от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Националната гимназия за древни езици и култури, гр. София. Програмата беше апробирана от Васко Арнаудов (НГДЕК) и доц. Адриана Любенова (ПУ). В работилниците се включиха активно студенти от специалност „Културна антропология“ на Пловдивския университет.

IMG_4506

В рамките на образователната програма децата се „докоснаха“ до артефакти от разказваната епоха и опознаваха културното наследство на Пловдив като участваха в практически задачи.

IMG_4563