Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за висше образование

   
Абсолвентите от специалност „Право“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за висше образование

В 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 350 абсолвенти от специалност „Право“ на випуск 2015 на Юридическия факултет получиха своите дипломи. Над 50 са завършилите с отличен успех, а един е пълен отличник.

Тържествената церемония бе открита от декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, който заяви, че абсолвентите – магистри по право са имали честта да се обучат във факултет със 124-годишна история и университет, който е център на българската интелектуална мисъл: „Изминахте труден, но достоен път, път неуморен, съпроводен със съзидателен труд заедно с вашите преподаватели“.

1

Деканът припомни, че Юридическият факултет е първи в рейтинговата система на Република България: „Той е един от първите и най-престижен факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е бил и ще бъде в центъра на най-значимите събития в историята на Университета, определящ до голяма степен неговия облик“.

Проф. Пенов добави още, че във вековната история на факултета дълбоки следи са оставили десетки преподаватели и учени, израснали именно от студентската скамейка. „Това са най-добрите кадри, с които България е разполагала, а вие сте техни последователи“, каза още деканът. Той припомни, че Стоян Михайловски е сред първите преподаватели по френски в Юридическия факултет, тук е преподавал и големият български писател Алеко Константинов, избран за доцент по наказателен процес. В Юридическия факултет са учили видни представили на българската литература и общественици като Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Илия Бешков, Константин Кисимов, Борис Христов и др.

Деканът на Юридическия факултет изрази убеждението си, че факултетът и занапред ще отстоява завоюваните позиции и авторитет в конкуренцията с другите юридически факултети и добави, че това е възможно именно поради будността на студентите в него и желанието им да усвояват задълбочено правната материя.

2

Често казват, че практическата подготовка е слаба. Вие обаче не се готвите за чиновници, които подреждат папки, а за творци на правото, които могат да тълкуват съдържанието на документите и правно да квалифицирате фактите“, каза още проф. Пенов и припомни, че факултетът разполага с най-богатата библиотека в страната за правна литература с повече от 60 000 заглавия, която студентите ефективно използват: „Не е случайно, че Вашите отбори достойно представляват факултета на състезанията по право в страната и чужбина“.

Деканът изрази убеждението си, че ролята на правото за съвременната държавност изисква и подготовката на авторитетни юридически кадри, защото нито политическият, нито икономическият живот имат битие извън правните норми, които ги регламентират и които юристите прилагат. „Човек може да преживее и без някой материални блага, но без вяра в правдата и законността е невъзможно. Правораздаването не е просто работа, професия. То е изпълнение на дълг, високо доверие и отговорност. Истинско правосъдие с духовно и интелектуално безлични хора не се прави. Затова освен правни познания и висок професионализъм работещите в сферата на правораздаването трябва да бъдат личности, притежаващи висши добродетели“.

20

Проф. Пенов заяви още, че още от студентските банки младите юристи осъзнават, че трябва да повярват на закона, да знаят, че равенството пред него осигурява свободата на гражданите и че трябва да се готвят, за да служат на закона, за да могат всички да бъдат свободни.

Той изрази вярата си, че всички в залата са подготвени юристи, личности, които, прилагайки закона, ще влагат своя ум и сърце, за да възтържествува справедливостта. По думите му, правото все повече се очертава като приложна наука, защото чрез него се моделират обществените отношения и се решават съдбите на хората. Затова и неговите ценности са непреходни.

Проф. Пенов цитира мисъл на Леонардо Да Винчи, според когото ученето никога не изтощава ума и изрази вярата си, че трудът, положен от абсолвентите, ги е направил по-мъдри и както природата никога не нарушава законите си, така и те с ума си и в сърцата си никога няма да нарушават принципите на правото.

В словото си проф. Пенов обърна внимание и на темата за дарителството и отбеляза, че в съвременните условия за престижа на един факултет е изключително важно отношението на неговите бивши студенти. Той припомни, че възпитаници на Юридически факултет са осигурили сериозна сума дарения за обновяването на 272-ра аудитория. „Следващата година се навършват 125 години от създаването на Факултета. Обявили сме дарителска кампания за обновяването на втората голяма 292-ра аудитория, която ползва Юридическия факултет, защото дарените средства се управляват най-целесъобразно поради отговорността и уважението към дарителите“, добави още деканът.

В края на приветствието си той пожела сполука и дързост на най-младите си колеги, да отстояват ценностите на правото и им припомни, че винаги са добре дошли в своя факултет.

4

По време на тържеството ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи Почетен знак на Софийския университет с огърлица на проф. д-р Огнян Герджиков, който получи високото отличие за особени заслуги за развитието на българската правна наука, обучението на поколения юристи и практико-приложната му дейност. Проф. Огнян Герджиков благодари за високото признание и изрази гордостта си да бъде част от Юридическия факултет. Той посвети отличието на своя научен ръководител проф. д-р Виталий Таджер.

В приветствието си към випуск 2015 на Юридическия факултет ректорът проф. Анастас Герджиков подчерта, че според рейтинговата система абсолвентите завършват най-добрия Юридически факултет в най-добрия университет в България. „Това е изисквало големи усилия през последните години и сега се надявам да пожънете наградата за своя труд. Това е голяма чест която ви дава възможност да се реализирате по най-добрия начин, но също така носи и голяма отговорност“, каза ректорът и изрази надеждата си да продължат развитието си като докторанти и бъдещи колеги.

5

Ректорът изказа предположението си, че сред абсолвентите вероятно има бъдещи министри, такива, които ще изготвят законите през следващите десетилетия, други ще се насочат към съдебната система като съдии, прокурори, защитници и ще се грижат за спазването и прилагането на законите.

„Това са ключовите стълбове на нашето общество, защото без справедливост ние се демотивираме, започваме да търсим други начини за лично облагодетелстване и спираме да движим обществото напред. На вас, младите, разчитаме да движите обществото там, където искаме да отидем, да постигнете целите, които ние не сме успели да постигнем и да бъдете щастливи с това което правите“, каза проф. Герджиков и добави, че не се съмнява в добрата им реализация и пожела на всички да са щастливи и да работят това, което им е присърце.

Ректорът поздрави и родителите на абсолвентите с празника и обяви випуск 2015 г за завършил.

6

Г-жа Меглена Кунева - вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката приветства абсолвентите и цитира философите, които казват, че човек живее едновременно във всички възрасти, през които е минал. Тя разказа, че по време на церемонията се чувства така, както се е чувствала навремето, когато е влязла в 272-ра аудитория за пръв път. „Тогава, когато влязох в аудиторията, в нашия факултет, моето усещане можеше да се опише само с една дума и тя беше: „Пристигнах! Аз съм точно там, където искам да бъда“.

7

Меглена Кунева се върна в спомените си от студентските години, припомни някои от своите забележителни преподаватели и разказа случки от времето, когато е посещавала техните лекции.

В края на емоционалното си слово министърът на образованието и науката заяви, че правото не е занаят, а състояние на духа и сподели трите неща, които са й помагали и които е научила от правото. Първото е, че правото е изкуство на справедливото, но и на доброто, второто - че правото е строг закон, но закон, и третото - едно противоречиво изречение, с което обаче се е съгласила десетилетия след завършването си: „Да пребъде правото, да живее правото, пък ако ще светът да загине“. „Десетилетия по-късно аз смятам, че това изречение, преведено означава, че ако имаш кауза, можеш да жертваш себе си, за да живее правото. Пожелавам ви да я намерите, да я устоявате и никога да не забравяте тази зала, този ден и това тържество“.

8

Заместник-министърът на правосъдието г-жа Петя Тянкова приветства абсолвентите от името на министъра на правосъдието г-жа Екатерина Захариева. В поздравителния адрес министърът на правосъдието честити празника на абсолвентите и ги призовава да вярват в себе си. „Днес приключва съществена част от живота ви, но същевременно започва друга, много по-интересна, но изпълнена с много повече трудности, отговорности и предизвикателства. Защото всеки, който е избрал юридическото поприще знае – то не е просто работа, то не е само призвание. То е начин на живот и на мироглед“, се казва още в поздравителния адрес.

3

Министърът на правосъдието заявява още, че от бъдещите решения на абсолвентите ще зависят човешки съдби: „Именно на нас, юристите, се пада нелеката задача да ковем законите и да следим за тяхното спазване, да преследваме и наказваме нарушителите, но и да пазим правата на хората“. В поздравителния адрес се казва още, че пътят на най-младите юристи няма да е лек, но той ще ги направи силни и способни да се справят с предизвикателствата на деня. „Няма нищо по-важно от чистата съвест вечер и професионалното удовлетворение сутрин. Работете така, че с вас да се гордеят близките ви. Служете на закона, а не на силните на деня. Така вие ще бъдете силните“, се казва още в поздрава.

В над 120-годишната си история Юридическият факултет на Софийския университет се доказва безспорно като ковачница на лидери. Защото качеството на образованието винаги е било гаранция за успех, каза зам.-министър Тянкова от името на министъра на правосъдието. Тя пожела на добър час на абсолвентите и успех в начинанията им.

9

Петя Тянкова връчи на декана на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов от името на министър Захариева почетен плакет на Министерството на правосъдието.

10

Пълният отличник на випуска Цветелина Байрактарова отправи приветствие към своите преподаватели, колеги и гости. Тя изрази радостта си, че може да каже на своите колеги „Честито дипломиране!“. Цветелина Байрактарова се обърна с благодарност към преподавателите, които не са пощадили своето време, труд, усилие и грижи, за да запалят в нея и колегите й искрата на любовта към правото. Тя им благодари за това, че са ги научили колко е важно човек да има собствено мнение и са им помогнали да открият, ако не човека, то поне юриста в тях.

„Признателни сме ви за усилията! Пожелаваме ви здраве, много сили и вдъхновение, с които да продължавате да насърчавате умовете, които тепърва ще се докосват до света на правото“, каза още Цветелина Байрактарова.

Тя се обърна и към своите колеги и сподели колко неусетно са изминали годините, прекарани заедно. Цветелина изрази убеждението си, че им предстоят още по-активни, бурни и вълнуващи мигове. Тя пожела на колегите си от випуска здраве, стремеж и смелост, да мечтаят, да творят и да оставят след себе си следа като добри професионалисти, успешни юристи, четени автори, вдъхновяващи преподаватели, но най-вече като достойни хора. „Хора, които уважават и се грижат за своите близки. Хора, които подават ръка на приятел в нужда. Хора, които намират сили и смелост да отстояват непопулярни, но пък правдиви каузи и хора, които имат желание и енергия да променят света, в който живеем“, каза още отличникът на випуска.

Тя пожела на колегите си, а и на себе си, сили, желание и хъс да въвеждат нови традиции и да градят бъдеще, в което умението, знанието, професионализмът, достойнството и справедливостта са истински ценности.

В края на приветствието си абсолвентката пожела на всички свои колеги здраве, да мечтаят и да вървят смело напред и ги призова да се включат към дарителска инициатива, организирана от техни колеги в полза на Дневен център за онкоболни деца към болница ИСУЛ.

12

За първи път бе връчена награда на Софийската адвокатска колегия за студент с много добър успех. Това е инициатива, която е резултат на подписаното през миналата година споразумение за сътрудничество между Софийската адвокатска колегия и Юридическия факултет на Софийския университет. Наградата бе връчена на Весела Стоянова.

13

Абсолвентите бяха поздравени и от Васил Ташев, изпълнителен директор на издателство „Сиби“. Той ги призова да бъдат амбициозни и упорити, да не се страхуват да вземат нестандартни решения и да приемат смело нови предизвикателства. В края на приветствието си той призова младите да четат книги.

14

Дияна Асеникова – студент от пети курс, получи годишната награда на издателството за отличен успех и високи успехи в овладяването на правната наука. Книги и грамота получи и отличникът на випуска Цветелина Байрактарова.

Всички абсолвенти получиха комплект книги от издателство „Сиби“ и абонамент до края на годината за правно-информационната система „Сиела“.

15

Изпълнителният директор на издателство „Сиела“ заяви от името на работодателите, че винаги са предпочитали юристите, завършили Софийския университет. Той припомни цитат от Адам Смит, според който колкото и да са високи адвокатските хонорари, те никога не са достатъчни, за да компенсират тежкото, сложно и продължително образование.

16
17
18
19