Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Третото българско царство 1879-1946 г.”

   
„Третото българско царство 1879-1946 г.”

В рамките на традиционните Майски дни на културата в СУ бе проведена научна конференция на тема: „Третото българско царство 1879-1946 г.” Тя бе организирана от Историческия факултет и нейни специални гости бяха доц. Даниел Вълчев – министър на МОН, г-н Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза.

Научната конференция бе открита от доц. Пламен Митев – декан на Историческия факултет, който подчерта, че въпреки краткия период на съществуването на Третото българско царство, едва 67 години, за тези години българското общество преживява много промени в социалния, политическия, културния и политическия си живот. Тези почти 7 десетилетия продължават да ни вълнуват, защото много от историческите страници не са прочетени докрай.

Встъпително слово произнесе проф. Андрей Пантев. В него той направи сравнителен анализ на динамично развиващата се новоосвободена България и отношенията й с европейските държави и Русия. Участниците в конференцията разгледаха теми като: „Военните и Княз Александър І”, „ Цар Фердинанд и „неговите” Съвети към сина”, „Митологията за Търновската конституция”, „Културните стратегии на Третото българско царство”, „Свободата на печата в Третото българско царство”, „Монархията в съвременните учебници по история” и др.