Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини

   
В СУ бяха представени книги на Астрид Линдгрен и Петер Енглунд

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бяха представени книгата на Астрид Линдгрен "Ако светът не беше лудница" и книгата на Петер Енглунд "Битката: красота и печал". За изданията, които за първи път излизат на български език, говори чл.-кор. проф. дин Иван Илчев.

Програма „Сасакава” към СУ „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за еднократни докторантски стипендии в размер до 2000 щатски долара

Стипендиите "Сасакава" са предназначени за изследователска работа на докторанти в чуждестранни университети и университетски библиотеки по темата на техните дисертации със срок не по-малък от един месец. Срокът за кандидатстване е до 1 март 2016 г.

Специалисти от Университетските ботанически градини участваха в работна среща по програма „Еразъм +“

Партньорите по проект „Иновации във висшето образование в областта на растителното разнообразие: гъвкави образователни пътеки за развиващ се пазар на труда” проведоха своята първа работна среща.

Фотоизложба „Между науката и футбола”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита една нетрадиционна изложба - „Между науката и футбола. Отборът на преподавателите и служителите в Софийския университет (1981-2009)”. Инициатор и главен организатор на събитието е проф. Александър Димчев – селекционер и дългогодишен ръководител на отбора. Изложбата може да бъде разгледана до края на февруари 2016 г.

"Отвътре" - Фотографска изложба на Детелина Тихолова

В Галерия „Алма матер” на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открита фотографската изложба на Детелина Тихолова „Отвътре”. Събитието е организирано от Културния център на СУ и Галерия „Алма матер”. Експозицията може да бъде разгледана до 29 януари 2016 г.

Зимна приказка в Университетските ботанически градини

С дългоочаквана бяла покривка зимата постла Университетските ботанически градини във Варна, Балчик и София. Снегът донесе настроение за погледа и даде възможност красотата на вечнозелените видове да се открои.

Информационен център по стандартизация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”

През 2016 година предстои официалното откриване на Информационен център по стандартизация в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, който е част от проекта на Българския институт по стандартизация за създаване на информационни центрове по стандартизация във висшите учебни заведения.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че почина Искра Георгиева.

 

Студенти от ФНПП поздравиха деца със специални образователни потребности с новогодишен спектакъл

За поредна година студенти от различни специалности на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” зарадваха с коледен спектакъл децата от Шесто и Трето помощно училище в гр. София. Художествен ръководител и организатор на събитието бе доц. д-р Данка Щерева.

Доц. Георги Бърдаров от Геолого-географския факултет на СУ е победител в риалити формата на БНТ „Ръкописът“

Финалистът бе избран измежду 72-ма участници в състезанието, от които само петима достигнаха до финала.

Катедра „Германистика и скандинавистика“ получи награда на Шведската академия

Катедра „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски” беше удостоена с наградата на Шведската академия за популяризиране на шведската култура в чужбина за 2015 г.

Бакалаврите и магистрите от випуск 2015 г. на Факултета по математика и информатика на СУ получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 400 бакалаври и магистри от випуск 2015г. на Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници на випуска са над 10.

Академическият съвет избра заместник-ректорите на Софийския университет

На заседание на Академическия съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 16 декември 2015 г., бяха избрани заместник-ректорите на Алма матер.

Академическият съвет прие документите за кандидатстудентската кампания на Софийския университет през 2016 г.

Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 22 февруари 2016 г.

Завърши випуск 2015 г. на Геолого-географския факултет на СУ

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” над 200 бакалаври и магистри от випуск 2015 г. на Геолого-географския факултет на СУ получиха своите дипломи за завършено висше образование. Над 100 са отличните на випуска, а пълните отличници са 10.

Изложба на карикатури, посветена на мира и справедливостта, бе открита в Историческия факултет на СУ

В Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата на карикатури „Мир и справедливост“. Експозицията е част от едноименния проект на Министерството на външните работи на Нидерландия и обединява избрани карикатури от цял свят с карикатури на известния български автор Илиян Савков, които са създадени по идеи на студенти от Софийския университет.

Екип от Биологическия факултет участва във форума „Бизнес и наука във взаимодействие срещу климатичните промени“

Екипът на лабораторията по екологична биотехнология от СУ „Св. Климент Охридски“ взе участие в кръгла маса, организирана от „Веолия-Софийска вода“ на тема: „Възобновяваме световните ресурси и ролята на кръговата икономика“, посветена на конференцията за климата COP 21 и борбата с климатичните промени. Водещ на събитието беше журналистът от БНТ Добрина Чешмеджиева.

Публичен дебат за бюджета на София

В Конферентната зала в Софийския университет се проведе обществено обсъждане на проекто-бюджета на Столична община за 2016 г., организирано от Стопанския факултет на СУ и Столична община (Асоциация за развитие на София).

Андреас Кийфер изнесе лекция пред студенти от Софийския университет

Генералният секретар на Конгреса на местните и регионални власти (КМРВ) към Съвета на Европа Андреас Кийфер изнесе публична лекция пред представители на академичната общност и студенти от специалностите „Регионална политика“ и „Публична администрация“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тема на лекцията беше развитието на местната и регионалната демокрация в Европа.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 10 декември 2015 г. почина проф. дфн Бистра Алексиева.

Опелото ще се състои на 13 декември 2015 г. от 12.30 часа в храм „Св. Седмочисленици”.

Ректорите на Университета Сонггюнгуан и на Смоленския университет посетиха Софийския университет

Ректорите на Университет Сонггюнгуан в Сеул проф. д-р Кю Санг Чунг и на Смоленския държавен университет проф. дин Евгени Кодин се срещнаха със заместник-ректора на Софийския университет проф. дбн Румен Панков.

Преподаватели в ДЕСО към Софийския университет бяха отличени с френския орден „Кавалер на академичните палми“

Дългогодишните преподаватели от Департамента за езиково и специализирано обучение към Софийския университет „Св. Климент Охридски” Маргарита Георгиева и Румяна Джелебова бяха наградени с най-високото отличие на френското министерство на образованието - Орден „Кавалер на академичните палми“.

Випуск 2015 г. на Медицинския факултет на Софийския университет получи дипломи за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се дипломираха 60 абсолвенти от третия випуск на Медицинския факултет. Един е пълният отличник на випуска.

Бакалаврите от випуск 2015 г. на Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 310 бакалаври от Факултета по начална и предучилищна педагогика получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 50 души от випуска, а двама завършват с пълно отличие.

 

Честит празник, колеги!

Преди броени дни тържествено отбелязахме празника на нашия патрон Св. Климент Охридски. Правим това за пореден път от 1902 година насам с малки прекъсвания. Едно от тях - при временната промяна на календара, премества празника на 8 декември. При възстановяването на Юлианския календар празникът се връща на 25 ноември, а датата 8 декември Университетът великодушно подарява на цялата българска академична общност и така възниква студентският празник.

Стартира шестото издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО

На 1 ноември 2015 г. стратира шестото издание на Национална стипендиантска програма „За жените в науката“ на L’Oréal и ЮНЕСКО. Програмата предизвиква отново българските жени-учени да представят своите научни проекти и техния потенциал.

Стартира конкурс за авторска фотография на тема: „Университетската библиотека и аз“

Конкурсът се организира от Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Фотографиите могат да бъдат направени както в Централната университетска библиотека, така и в нейните 28 филиала.

Снимките могат да се изпращат до 15 януари 2016 г.

 

Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи годишните стипендии "Нели и Робърт Гипсън"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се проведе тържествена церемония, на която бяха връчени годишните стипендии „Нели и Робърт Гипсън“ за студенти в България през учебната 2015/2016 г.

Завършиха магистрите от випуск 2015 г. на Философския факултет

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" 280 магистри от випуск 2015 г. на Философския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Пълните отличници на випуска са 15.

Научна сесия на Факултета по химия и фармация на Софийския университет

В 130 аудитория на Факултета по химия и фармация на СУ се проведе Научна сесия на факултета. Събитието е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет. По време на събитието бе отбелязана и 90-годишнината на катедрата по физикохимия.

Делегация на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран се срещна с ректора на Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с д-р Можган Есмаили, директор на Института по лингвистика, надписи и текстове, и д-р Хамиде Чобак, директор на Института по археологически изследвания на Организацията за културно наследство, занаяти и туризъм на Иран, които са на посещение в страната ни.

Бакалаврите от випуск 2015 г. на Философския факултет получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" 300 бакалаври от випуск 2015 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

Производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе традиционната, 21-ва по ред, среща между представители на туристическата индустрия в България и студентите от трeти курс на специалност „Туризъм” към Геолого-географския факултет. Срещата се проведе във връзка с осигуряването на производствен стаж и бъдещи кариери в туристическата индустрия на България.

В Софийския университет се проведе конференция „Ден на картата“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе „Ден на картата“. Събитието се организира по повод отбелязването на Международната година на картата /2015-2016 г./ от Катедра "Картография и ГИС“ към Геолого-географския факултет на СУ, Българската картографска асоциация и Департамент "География" на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти на Софийския университет за 2015 година

В „Яйцето“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония за награждаване на най-добрите спортисти на СУ за 2015 г. За поредна година Департаментът по спорт на Софийския университет избра своите най-добри студенти-спортисти, отличили се с високи постижения на различни състезания.

Започнаха традиционните Хумболтови лекции в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски” е домакин на Международна конференция "Българо-германското научно сътрудничество - минало, настояще и бъдеще". Събитието се организира от Хумболтовия съюз в България съвместно с посолството на Германия у нас и с подкрепата на Фондацията „Александър фон Хумболт”.

В Университетската библиотека бе открита юбилейната изложба „Разгадавайки Лермонтов”

Събитието е организирано от Университетската библиотека на СУ съвместно с Всерусийската държавна библиотека за чуждестранна литература (ВГБИЛ-Москва) и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет. Изложбата е посветена на 200-годишнината от рождението на великия руски поет и писател Михаил Юрьевич Лермонтов.

Преподавател от Физическия факултет на СУ получи престижни международни награди

На 29-я Международен форум за иновации и знания „ТЕСЛА ФЕСТ“, състоял се от 12-ти до 15-ти октомври 2015 г. в гр. Нови Сад – Сърбия, д-р Забунов, преподавател във Физически факултет на СУ, и неговият екип бяха удостоени с диплом и златен медал за изобретения в областта на безпилотните летателни апарати (дроновете). Във форума участваха над 400 изобретения от 25 страни.

Дипломира се випуск 2015 г. на Факултета по педагогика на СУ

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 154 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика получиха своите дипломи за висше образование. Пълните отличници на випуска са четирима.

Факултетът по класически и нови филологии връчи благодарствени грамоти на своите дарители

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в деня на патронния празник на Алма матер, се проведе церемония по връчване на благодарствени грамоти от името на Факултета по класически и нови филологии. Грамоти получиха представители на различни посолства, институти, фондации за помощта, която са оказали през изминалата година за подобряване на работата на факултета.

Проф. Герджиков: „Университетът трябва да бъде храм на разума и духовността”

Софийският университет отбеляза деня на своя небесен покровител – св. Климент Охридски.

Изложба живопис и графика „Еко Антарктида” бе открита в СУ

В навечерието на патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Централното фоайе на Университета бе открита изложбата „Еко Антарктида”. Експозицията е посветена на патронния празник на СУ „Св. Климент Охридски” и Българската полярна база „Св. Климент Охридски” и може да бъде разгледана до 30 ноември 2015 г.

Частица от мощите на св. Климент Охридски бе дарена на академичния параклис на Софийския университет

В навечерието на деня на успението на св. Климент Охридски и патронния празник на най-старото висше училище в България, частица от светите мощи на патрона на Софийския университет бяха дарени от игумена на светата Троянска обител епископ Сионий с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

Бакалаврите от Стопанския факултет на Софийския университет випуск 2015 г. получиха своите дипломи

В Аулата на Софийския университет се състоя тържествената церемония по връчването на дипломите на абсолвентите от Стопанския факултет на СУ. 80 бакалаври от випуск 2015 г. завършиха висшето си образование. Випускът има един пълен отличник.

Департаментът за информация и усъвършенстване на учители към СУ организира V Есенен научно-образователен форум

На 20 и 21 ноември 2015 г. в Департамента за информация и усъвършенстване на учители при СУ „Св. Климент Охридски” се проведе V Есенен научно-образователен форум „Съвременното училище и квалификацията на учителите“. Традиционно академичната проява се организира през месец ноември и е посветена на Климентовите дни на Софийския университет. Съорганизатор на тазгодишното издание е Синдикатът на българските учители.

Национална кръгла маса на информационната кампания „Млад учител” се проведе в СУ

В Софийския университет „Св. Климент Охридски” се проведе Национална кръгла маса – част от поредицата инициативи на информационната кампания „Млад учител”, в изпълнение на Националната стратегия за развитие на педагогическите кадри (2014–2020). Форумът бе организиран от Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ съвместно с Дирекция „Квалификация и кариерно развитие” на Министерството на образованието и науката.

Позиция на Университетската библиотека "Св. Климент Охридски"

Във връзка с националния протест на музейните и библиотечни служители "Ден на недоволството!", който ще се проведе на 24 ноември 2015 г., библиотекарите от Университетската библиотека изразяват своята подкрепа за справедливите искания на колегите от страната.

Дипломираха се бакалаврите и магистрите на Богословския факултет на Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2015 г. на Богословския факултет на СУ. 65 бакалаври и магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

Абсолвентите от Физическия факултет на СУ получиха своите дипломи за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по случай завършването на випуск 2015 г. на Физическия факултет. Своите дипломи получиха 140 бакалаври и магистри, отличниците сред тях са шестима.

Докторант от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ бе отличен с годишната награда на Karoll

Финансова група Karoll връчи своята годишна докторантска награда за четвърти път. Тя се присъжда ежегодно на български докторант, отличил се със своята научна работа или развиващ значима обществена дейност. Тази година наградата получи Никола Каравасилев. Той е докторант в Катедрата по астрономия на Физическия факултет на Софийския университет и работи върху изследването на кълбовидни звездни купове в Местната група от галактики.