Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Паметник на Чарлз Дарвин в Ботаническата градина - Балчик

   
Паметник на Чарлз Дарвин в Ботаническата градина - Балчик

На 27 юли 2009 г., в Университетската ботаническа градина в гр. Балчик бе открит паметник на известния английски учен и естествоизпитател Чарлз Дарвин – основоположник на Теорията за естествения отбор. Събитието се състоя в деня, в който се навършват 200 години от рождението на Дарвин.

Паметникът е разположен в Алеята на стълбовете на науката, която се намира в новата част на Ботаническата градина.

Встъпителна реч произнесе д-р Красимир Косев, директор на Университетските ботаническа градини. След това ст.н.с. Ани Петрова – Институт по Ботаника към БАН запозна присъстващите с основните акценти в живота на именития учен и представи книгата “Палитра на боговете – естествените багрила и начините за боядисване с тях”. Нейни автори са М. Велева и И. Карадимов.

Специални гости на тържеството бяха доц. Мария Шишиньова, зам.-ректор на СУ “Св. Климент Охридски”, доц. Петър Желев, зам.-ректор на Лесотехнически университет, доц. Пламен Митов, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, доц. Дарвин Иванов, заместник декан на Фармацевтичен факултет към Медицински университет, д-р Мариана Филипова, председател на Българско ботаническо дружество.

Присъстваха още представители от отдел “Защитени територии” – РИОСВ Варна, на катедра “Ботаника” към СУ “Св. Климент Охридски”, студенти от Историческия и Биологическия факултет към СУ, интелектуалци от Варна и Балчик, както и много гости на градината.

В края на тържеството гостите имаха възможност да се разходят в ботаническата градина и да чуят беседа за нея.