Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Откриха Съвместен геномен център в Биологическия факултет

   
Откриха Съвместен геномен център в Биологическия факултет

Днес в Аулата на Биологическия факултет бе открит Съвместния геномен център, изграден на базата на публично-частно партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Селскостопанската академия и Министерството на Земеделието и храните.

Съвремененият високотехнологичен център се намира в сградата на Биологическия факултет и е единствен по рода си на Балканския полуостров.

Финансиран е от Министерството на земеделието и храните и има за цел да компенсира изоставането на земеделската наука в България и да повиши конкурентоспособността на българската биоикономика, чрез постигане на партньорство между държавния и частния сектор. Геномният център ще работи в тясно сътрудничество с висшите училища, научните организации, държавата и бизнеса в областта на селското стопанство.

На откриването присъстваха Ректорът на СУ проф. Иван Илчев, Министърът на земеделието и храните г-н Валерий Цветанов, Директорът на Агробиоинститута на Селскостопанската академия ст.н.с. Росица Бъчварова, деканът на Биологическия факултет доц. Борислав Галуцов, преподаватели от висши училища, научни работници и др.

Детският хор на Българското национално радио поздрави гостите на събитието.

gen_centur02